Pere savuroase
Ingrediente (4 portii): 500 ml (2 cani) de vin rosu sec, 70 g (1/3 cana) zahar, 2 stele de anason, 2 bucati de 7 cm de bete de scortisoara, un bob de vanilie spart, 4 pere coapte, decojite, 250 g mascarpone, 2 linguri glazura de zahar pentru ornament, 2 linguri apa de trandafiri
Amestecati vinul, zaharul, anasonul, scortisoara si vanilia intr-o oala pe foc mediu. Fierbeti, amestecand energic 2 minute, pana cand se topeste zaharul. Adaugati perele si aduceti la fierbere.
Micsorati focul si fierbeti in continuare, intorcand din cand in cand perele, timp de 1 ora, pana cand perele se inmoaie. Scoateti cu spumiera perele si puneti-le intr-un vas rezistent la caldura.
Mariti focul si aduceti siropul la fierbere. Amestecati din cand in cand, timp de 10 minute pana cand siropul se incheaga putin. Turnati siropul peste pere si lasati sa se raceasca timp de 10 minute. Acoperiti cu folie de plastic si lasati la frigider 4 ore.
Puneti mascarpone, glazura de zahar si apa de trandafiri intr-un castron si amestecati bine.
Puneti perele pe o farfurie si acoperiti-le cu sirop. Serviti cu apa de trandafiri si mascarpone.