Spune-mi cati ani ai ca sa-ti spun ce regim alimentar sa adopti!
Author: Fit&Form
– Adolescenti. Grasimile sunt de cele mai multe ori considerate a fi nocive. Nu e chiar asa. Spre exemplu, in cazul adolescentilor, necesarul de grasimi este de 35 – 40% din aportul caloric zilnic. In plus, grasimile transporta vitaminele liposolubile (A, D, E si K) in organism, facilitand absorbtia acestora, iar cele nesaturate (grasimi vegetale si grasimile din peste) sunt si surse importante de acizi grasi esentiali (Omega 3 si Omega 6). Asadar, este de preferat ca in alimentatie grasimile sa provina din pestele gras, uleiuri vegetale, margarine tartinabile, avocado si oleaginoase.
– Barbati. Barbatii au tendinta sa elimine anumiti nutrienti si sa exagereze in privinta altora. De aceea, in cazul lor, moderatia si echilibrul in alimentatie sunt cele mai bune sfaturi. Orice organism are nevoie de un aport echilibrat de vitamine, carbohidrati, proteine, fibre si grasimi pentru a functiona corect.
In plus, bolile cardiovasculare ce reprezinta o mare problema pentru romani, pot fi tinute sub control printr-o alimentatie echilibrata. Alimentatia bazata pe grasimi saturate (grasimi de origine animala continute in carnea grasa, in produsele lactate grase, etc.) determina cresterea LDL colesterolului, marind astfel riscul aparitiei acestor boli. Pentru evitarea acestor afectiuni, se recomanda (nu numai barbatilor) limitarea consumului de grasimi saturate (max. 10% din necesarul caloric zilnic) si cresterea consumului de grasimi nesaturate (ulei vegetal, ulei de peste).
– Femei. Stiati ca 1 din 3 femei peste 45 de ani sufera de osteoporoza, boala cauzata de deficienta de calciu si vitamina D? Osteoporoza se manifesta prin diminuarea densitatii osoase crescand astfel predispozitia la fracturi. Pentru a reduce riscul aparitiei acestei afectiuni este nevoie de o alimentatie bogata in calciu, dar si de un plus de vitamina D pentru fixarea calciului in oase. Vitamina D este produsa de organism prin expunere la soare, dar nu in cantitati suficiente. De aceea, este de dorit ca suplimentul de vitamina D sa provina din alimentatie. Surse bune de vitamina D pot fi produsele lactate si ficatul unor pesti slabi.
– Varstnici. Studii efectuate in Europa au aratat ca 6 dintre cei mai importanti 7 factori de risc pentru decesul prematur (tensiunea arteriala, colesterolul, obezitatea, aportul inadecvat de fructe si legume, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, fumatul) au o legatura directa cu obiceiurile alimentare inadecvate si stilul de viata inactiv.
Persoanele in varsta trebuie sa aplice acelasi principiu al alimentatiei echilibrate, pentru a evita aparitia unor afectiuni cum sunt cele cardiovasculare sau diabetul zaharat: reducerea consumului de glucide si, in mod special de glucide concentrate, de grasimi saturate (carne grasa, unt, produse lactate grase), stimularea consumului de grasimi nesaturate (uleiuri vegetale, margarine) sau a produselor dietetice (margarine light, carne slaba, lapte degresat, peste slab).
at 11:58 am
as dori mai multe sfaturi despre imbunatatirea performantelor mintale ,incluzand si sportul…va rog ,