Liposuctia, lipo-structura si modelajul corpului

CEMCE (Centrul Euro-Mediteranean de Chirurgie Estetica), care si reuneste, cu regularitate, la Malta, pe cei mai buni chirurgi plasticieni francezi, a stat la baza realizarii acestui articol extrem de interesant, despre augmentarea mamara prin proteze.

Liposuctia, lipostructura si modelarea corpului

Da, este posibila inlaturarea grasimii excedentare din anumite zone ale corpului si utilizarea ulterioara a acesteia ca tesut de „umplere” in partile prea plate. Aceasta veritabila lipostructura ofera rezultate excelente, cu conditia sa fie realizata de specialisti in domeniu.

Fitform.ro

PRINCIPIUL

Pincipiul este simplu: reliefurile dizgratioase sunt „sterse” prin lipoaspiratie. Grasimea inlaturata, filtrata si centrifugata, este reinjectata in zonele vizate, pentru rotunjirea contururilor.

Este vorba despre o adevarata grefa a tesuturilor care, apartinand chiar persoanei in cauza, nu pot fi rejectate. Totusi, grefa de grasime nu se comporta la fel in orice zona corporala. La sani, de exemplu, nu ofera rezultate satisfacatoare decat in cantitati foarte mici. La nivelul feselor, in schimb, este eficienta, la fel si la cel al fetei unde priza se face excelent.

De asemenea, nu poate fi implantat un tesut gras prea gros in acelasi loc, pentru ca grefa trebuie sa fie usor accesibila la vasele care o vor hrani. Asadar, trebuie sa se afle in contact cu tesutul viu.

De altfel, in zona „de umplere” se pierde 20-30% din volumul grefei initiale.

Partea „de gomat”, realizata prin lipoaspiratie, necesita o foarte buna experienta a practicianului, pentru ca o lipoaspiratie efectuata incorect lasa sechele greu de reparat.

CONSULTATIA PRE-OPERATORIE
Chirurgul poate decide in privinta posibilitatii de a practica lipoaspiratia, doar analizand cu atentie starea si calitatea pielii pacientei. El trebuie sa se asigure ca pielea se va „retrage” corect. Consultatia pre-operatorie permite, de asemenea, si cunoasterea tuturor asteptarilor pacientei, pentru a i se putea explica ce anume este posibil sa se realizeze si ce nu.

In timpul acestei prime consultatii sunt expuse si urmarile actului chirurgical: zonele de lipoaspiratie vor fi foarte sensibile in perioada post-operatorie, iar durerea va fi direct proportionala cu cantitatea de grasime inlaturata si cu numarul zonelor tratate.

Pentru cantitatile mari (peste 1 litru) trebuie sa se prevada o stare de oboseala care poate dura si cateva saptamani. In general, perioada de incapacitate fizica este cuprinsa intre 4 si 15 zile. Este obligatorie purtarea unui „bandaj-corset”, pentru a se reduce edemele post-operatorii si a fi ajutata pielea sa se retracteze pe noile contururi.

OPERATIA
– Se realizeaza, in general, sub anestezie generala (in cazul volumelor mici, se poate efectua doar anestezie locala). Este precedata de o consultatie pre-anestezica.

– Spitalizarea depinde, si ea, de volumele tratate: ambulatoriu, cu iesire din spital chiar in ziua operatiei – pentru operatiile ce implica volume mici sau medii sau iesire din spital a doua zi sau a treia zi dupa operatie.

– Cicatricele sunt mici si, in majoritatea cazurilor, pot fi plasate in zone in care nu sunt vizibile (de exemplu: pliul fesier).

URMARILE
Chiar in ziua urmatoare operatiei, la prima pansare inainte de iesirea din spital, pacienta isi poate da seama de modificarile obtinute la nivelul siluetei ei. Totusi, din a 2-a sau a 3-a zi dupa operatie, se va instala un edem moale care va dura circa 8-10 zile. Acesta este si intervalul in care apar, adesea, echimoze – atat in zonele de exereza, cat si in cele cu grefa – care vor dura aproximativ 15 zile.

Durerile din primele zile se calmeaza cu analgezice obitnuite. Bandajul-corset se poarta timp de 1 luna, zi si noapte. Poate fi, totusi, scos, in timpul dusurilor scurte, cotidiene si, de asemenea, pentru efectuarea masajelor in zonele tratate, incepand din a 10-a, a 15-a zi.

Dupa resorbtia edemului moale, se simte aparitia, in zonele tratate mai ales in regiunile unde a fost practicata lipospiratia, mici portiuni intarite, care trebuie masate.
Desi vizibil foarte rapid, rezultatul definitiv nu este totusi atins decat dupa 2-3 luni si se mai poate ameliora pe parcursul anului ce urmeaza operatiei.

Persoana operata nu trebuie sa-si expuna la soare sau la radiatiile UV zonele tratate inainte de cel putin 4 luni, pentru ca acestea risca sa se pigmenteze.

Nici exercitiile sportive nu trebuie reluate inainte de cel putin 6 luni, in functie de actul chirurgical.

COMPLICATIILE POSIBILE
Complicatii specifice oricarui act chirurgical
– Problemele legate de anestezie

Tocmai pentru a fi prevazute a fost instituita vizita pre-anestezica obligatorie. Se vor avea in vedere eventualele alergii si realizarea bilanturilor pre-operatorii. Anestezia locala nu o pune pe pacienta in cauza la adapost de posibile complicatii.

– Infectarea
Este foarte rara in acest gen de interventie, dar foarte dificil de tratat daca survine, pentru ca tesutul gras se apara greu. Este si motivul pentru care precautiile de asepsie trebuie sa fie riguroase.
– Hematomul (acumularea de sange sub piele)
Nu este grav, dar necesita sa fie evacuat.

Complicatii specifice interventiilor de liposuctie si lipostructura
– Acumularea de lichid limfatic
in zonele tratate – se evacueaza prin punctii.
– Tulburarile de sensibilitate – sunt insotite de senzatia de anestezie dureroasa in zonele tratate si fac parte mai degraba din categoria urmarilor firesti decat din cea a complicatiilor; dispar progresiv intr-o luna sau doua.
– Oboseala – este o consecinta a liposuctiilor masive.
– Zonele de aderenta de suprafata si de iregularitati intarite – vor fi tratate prin masaje.
– Iregularitatile de la suprafata cutanata a zonei lipoaspirata, persistente timp de cateva luni – sunt cauzate de o interventie incorecta. Sunt dificil de corijat. In schimb, micile reliefuri persistente vor fi corijate usor prin liposuctie.

DURATA REZULTATULUI
Daca indicatiile operatorii sunt respectate si interventia este bine realizata, rezultatele pot fi absolut spectaculoase.

Atentie: o liposuctie nu o impiedica pe pacienta sa se ingrase, daca alimentatia este excesiva. Definitive sunt reliefurile care depaseau linia siluetei si nu subtierea acesteia.

Atunci cand este prelevata, grefa celulelor grase ajunge la celulele vii care persista la fel de mult ca tesuturile din care au fost grefate.
Fitform.ro

 

Tags: , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.