Legume la gratar
Majoritatea legumelor se pregatesc usor pe gratar daca le ungem cu foarte putin ulei sau tinandu-le intr-o marinata simpla. Un ospat cu legume pregatite pe gratar este irezistibil, iar cele care raman se pot adauga foarte bine la paste, salate, sandvisuri si supe.
Legumele se pot pregati pe carbuni incinsi sau doar calzi, trebuie insa sa avem grija sa un se arda. Unele dintre ele, cum ar fi: ardeii, vinetele, zucchini si dovleceii, cartofii – se pot praji fie intregi, fie taiati.
Multe salate de legume sunt delicioase daca acestea sunt mai intai puse pe gratar: andivele, ridichiile. Asparagusul este uimitor de bun la gratar.
Legumele mai tari si cele cu amidon trebuie fierte putin inainte de a fi puse pe gratar. Scufundati-le in apa fiarta timp de 8-10 minute, apoi puneti-le la uscat (taiati-le in felii, daca doriti) si marinati-le inainte de a le aseza pe gratar.
Iata cateva modalitati de pregatire excelenta a legumelor pe gratar:
Anghinarea Dupa o prefierbere, marinati in ulei de masline, lamaie si condimente.
Sfecla Dupa prefierbere, marinati sau stropiti cu ulei de masline si lamaie.
Brocoli Preferbierea sa fie foarte scurta, apoi marinati putin cu sos de soia dulce si stropiti cu otet.
Usturoiul Dupa o prefierbere scurta, marinati cateii in putin ulei de masline, sare si cimbru; sau, pentru un gust mai pronuntat folositi grasime de rata.
Prazul Se prefierbe, apoi se marineaza in putin ulei de masline si suc de lamaie.
Cartofii Dupa prefierbere, ungeti-i cu putin unt si asezonati cu ghimbir si usturoi.
Daca nu recurgeti la prefierbere, cartofii intregi, si legumele tari intregi, vinetele intregi se prepara mai bine pe un gratar acoperit, nu direct pe foc.
Legumele mici – rosiile, hasme – trebuie prinse unele de altele ca sa un cada prin gratar. Fasolea verde trebuie preparata intr-un cos special al gratarului, pentru acelasi motiv. Puteti folosi un ecran din plasa fina, confectionat in acelasi scop.