Raporturile barbat-femeie
Author: I. N. Dragos
Inca din epoca primitiva a organizarii societatii omenesti, odata cu aparitia necesitatii unor conducatori, a inceput sa apara disocierea intre acestia si subalterni, cu alte cuvinte, inegalitatea sociala, de vreme ce conducatorii isi insuseau mai multe bunuri.
Inegalitatea sociala s-a accentuat, fireste, cu timpul, pe masura ce productia materiala a tot crescut, luand forme tot mai sofisticate.
Ea a devenit o tema tot mai preocupanta, pornind de la filozofi si pana la poeti, umpland biblioteci intregi cu protestele lor, precum si cu diverse teorii privind schimbarea acestei stari de fapt, care au dus de-a lungul secolelor la revolutii de toate genurile.
Printre multiplele forme de inegalitate intre oameni, un loc dintre cele mai importante il ocupa inegalitatea sexelor, asupra careia ne vom opri in randurile urmatoare.
Desi comuna primitiva a cunoscut matriarhatul, forma de organizare sociala care se caracteriza prin situatia dominanta a femeii, au urmat milenii de dominatie masculina, femeia avand o pozitie dintre cele mai degradante, considerate si tratate drept adevarate sclave ale societatii.
Dar femeia este in primul rand cea care da viata. Pe buna dreptate scria undeva George Bernard Shaw: „Motivul fundamental pentru care nu permitem ca femeile sa-si riste viata in razboi si pentru care le dam prima sansa de a scapa din toate situatiile periculoase, pe scurt, pentru a considera vietile lor mult mai valoroase decat vietile barbatilor, nu este deloc cavalerismul (…) Este pur si simplu o problema de necesitate, caci daca o mare parte a femeilor ar fi ucise sau schilodite, nimic nu ar putea evita depopularea si ruina treptata a tarii“.
Pe de alta parte, sa ne gandim cum arata viata de familie in lumina dependentei femeilor de barbati. Este oare decenta si innobilatoare? Nici vorba! Cu atat mai mult cu cat nu de putine ori femeia nu se arata inferioara barbatului si nu numai in casnicie. Dimpotriva, femeia este mai rezistenta si din punct de vedere moral, indura mai bine suferinta.
Cu toate binefacerile aduse de modernitate, fundamental nu s-au schimbat multe in acest raport de dependenta, mai ales pentru faptul ca acesta a capatat aspecte din ce in ce mai rafinate!