Masti pentru ten uscat
Cea mai populara este masca de galbenus de ou, care datorita compozitiei sale bogate in lecitina, colesterol, vitamina A, hraneste piele si ii confera suplete.
Aceasta masca se pregateste adaugand la un galbenus de ou, o lingurita de ulei si jumatate lingurita miere de albine, cateva picaturi de zeama de lamaie.
Masca de caolin este indicata si pentru tenurile uscate, insa in compozitia ei trebuie sa intre o lingurita miere de albine si 5 grame crema grasa. Dupa indepartare se unge pielea cu crema. In cazul unui obraz foarte uscat, peste masca se aplica o bucata de nailon pentru cresterea temperaturii si activarea glandelor sebacee si sudoripare; astfel pielea va ramane supla si catifelata.
Efecte anticongestive au mastile continand: 15 g tarate de grau, 10 g caolin, 5 g miere de albine, apa, care se amesteca pana obtinem o pasta.
Mastile emoliente, cu produse lactate: caimacul simplu sau amestecat cu morcovi dati prin razatoare, urda, laptele acidofil, iaurtul, mai ales pentru tenurile sterse, deshidratate; sunt folosite cu succes si in cazurile cu tendinta spre tenuri grase. Tot pentru tenurile deschidratate se foloseste masca de castravete dat pe razatoare, amestecat cu caolin, talc si putin ulei.
Revitalizarea tenului se realizeaza folosind masti cu laptisor de matca care se prepara incorporand in crema sau galbenus de ou, 0.10 g laptisor de masca. Dupa 10 minute de la intinderea mastii, vom aplica comprese calde, pe care le vom mentine pe fata 20-30 de minute.
Se pot folosi masti de parafina si masti sub forma de comprese, confectionate din panza in care se fac gauri in dreptul ochilor, nasului si gurii. Aceste masti se inmoaie in ceai de nalba si se mentin pe fata 30 minute. Dupa indepartare se unge fata cu o crema hranitoare.
Pentru tenurile descoamate se aplica comprese calde cu ulei de masline sau floarea soarelui.