Punctele negre
Punctele negre, numite si „comedoane“, sunt dopuri de sebum care infunda foliculul pilosebaceu, in general in urma unei secretii abundente de sebum. Au aspectul unor viermisori, aparand la suprafata pielii ca mici puncte negre, din cauza oxidarii superficiale a sebumului si a impuritatilor. Contin numerosi microbacili (ex. Demodex folliculorum).
Se localizeaza in general pe nas, pe barbie si pe frunte, in cazuri mai rare pe pometi si chiar pe toata fata.
Apar in special la pubertate, cand secretia glandelor sebacee este foarte activa, dar se pot forma si la persoane mai in varsta, din alte cauze: neingrijirea tenului sau o ingrijire gresita (aplicarea de creme prea grase, aplicarea indelungata a cremelor cu bismut sau mercur, folosirea regeneratoarelor de par pe baza de saruri de plumb si altele).
Este necesar sa ne curatam zilnic tenul, pentru a indeparta impuritatile acumulate pe parcursul zilei, a secretiilor ramase pe piele, precum si a fardului.
Punctele negre si cosurile pot aparea si din cauza constipatiei, care trebuie combatuta fiind un inamic al sanatatii.
Se recomanda evitarea alimentelor grase, a branzeturilor fermentate, a condimentelor. Regimul alimentar convenabil trebuie sa contina multe fructe, legume si verdeturi.
Pentru tratamentul zilnic al punctelor negre se recomanda solutiile pe baza de pepsina, care pot fi folosite la toate tipurile de piele.
Se sterg portiunile afectate seara, cu un tampon de vata imbibata in solutie de pepsina, acid citric si apa. In cazul tenurilor uscate este mai buna o crema contra punctelor negre.
O data pe saptamana se maseaza pielea afectata cu malai inmuiat in apa. Daca tenul este mai sensibil inlocuim malaiul cu tarate de grau.
Si razele ultraviolete sunt un remediu bun in cazul tenurilor grase cu puncte negre. In timpul verii trebuie sa profitam de razele soarelui.
Operatia de indepartare a punctelor negre trebuie facuta la 3-4 saptamani. Vom curata bine obrazul, vom sta la abur 5-10 minute, deasupra unui vas in care fierbe apa cu flori de musetel in care putem adauga cateva picaturi de tinctura de benzoe.
Obrazul se sterge cu un servet de hartie si se incepe stoarcerea punctelor negre folosind doua degete invelite in tifon steril. Mainile trebuie sa fie foarte curate, cu unghiile taiate, pentru a nu ne zgaria sau infecta.
Se storc toate punctele negre intr-o singura sedinta pentru a nu irita in mod repetat pielea. Daca sunt greu de scos inainte de a expune obrazul baii de abur, masam regiunile cu ulei caldut. Pielea se va inmuia mai bine.
Dupa stoarcere, dezinfectam cu solutie alcoolica astringenta si aplicam o masca emolienta pentru calmarea obrazului, sau o masca din fructe sau legume.
In cazul in care punctele negre sunt in numar mare si greu de scos, se va apela la o cosmeticiana.
at 8:24 pm
naspa>>>>>.