Cosurile

Cosurile (foliculita) sunt infectii provocate de stafilococi la nivelul foliculului polisebaceu, adica a locului unde firul de par iese din piele isotit de canalul prin care se scurge grasimea (sebumul) fabricata de glandele sebacee. De multe ori, acesti foliculi sunt dilatati si cuprind impuritati, microbi, gasime, vizibile sub forma asa-numitelor puncte negre sau comedoane. In cazul infectarii cu stafilococ, in jurul foliculului polisebaceu apare mai intai o mica roseata si apoi, in centrul sau se formeaza o pustula (basica de puroi).

Cosurile apar in cadrul acneei, boala care este o consecinta a unui dezechilibru al glandelor cu secretie interna, a tulburarilor gastro-intestinale si hepatice, a insuficientei suprarenale, a hipotiroidiei, a tulburarilor sistemului neuro-vegetativ.

Din cauza varietatii cauzelor bolii se recomanda consultarea unui dermatolog in masura sa puna diagnosticul si sa recomande tratamentul potrivit.

Majoritatea persoanelor care au cosuri sunt tentate sa le stoarca imediat, fara a lua masuri de igiena, ceea ce duce la infectarea pielii si inmultirea cosurilor.

In cazul tratamentului recomandat de doctor o mare importanta o are si igiena fetei. Evitati atingerea obrazului cu mainile murdare.

Fata se spala cu apa calduta si sapun, de doua ori pe zi, seara recomandandu-se sa se stearga cu lotiuni alcoolice degresante.

In tratamentul local se folosesc pudre speciale cu sulf sau oxid de zinc. Punctele negre trebuie indepartate cu regularitate deoarece genereaza cosuri.

In cazuri grave se face fizioterapie cu ultraviolete, radioterapie, se foloseste zapada carbonica, antibiotice, autohemoterapie, sub control medical.

Daca aveti fata plina de cosuri evitati masajul deoarece se poate agrava starea sanatatii pielii. Regimul alimentar va fi vegetarian, bogat in vitamine, se vor respecta orele de masa, mancarea va fi mestecata cat mai bine. Se evita carnurile conservate, mezelurile, sosurile, condimentele, muraturile, grasimile, bauturile alcoolice, branzeturile fermentate.

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.