Hipoglicemia la pacientii tratati cu Insulina
Hipoglicemia apare in special la cei tratati cu insulna dar si la alti diabetici, cei tratati cu sulfamide antidiabetice. Acesti pacienti ar trebui sa aiba un tichet pe care sa-l tina in buletin, in care sa se specifice ca au diabet zaharat si se trateaza cu insulina sau sulfamide. V-am spus asta ca sa intelegeti (daca mai era nevoie) ca medicii considera ca acesti pacienti au des hipoglicemii.
Dupa ce si-a administrat insulina, pacientul trebuie sa cunoasca perfect orarul la care ii poate apare hipoglicemia. De aceea va voi scrie tabelul cu insuline si cu timpul lor de actiune. Trebuie sa intelegeti ca exista mai multe feluri de insulina: unele cu actiune rapida, unele cu actiune intermediara si unele lente. Fiecare pot fi periculoase pentru declansarea unei hipoglicemii, dupa cum urmeaza:
2.Tabel cu insuline intermediare (luate dimineata)- nu o poate lua la panz caci actioneaza 13-14-16 ore si dupa aceea dispare! Deci noaptea nu ar mai avea insulina pacientul in corp si ar face cresteri de glicemie cu coma diabetica!
3. Insulinele cu actiune prelungita
Doza zilnica de insulina va fi stabilita destul de riguros de catre diabetolog! Daca ia prea multa, face hipoglicemie. Daca ia putina, face coma diadetica.
1.Insulina rapida se imparte astfel: cel mai mult dimineata, la pranz doza cea mai mica si restul seara (o doza intermediara). Exemplu: Are nevoie de 60 unitati si dau: 24 dimineata, 16 pranz si 20 seara.Deci nu dai mult inainte de pranz pe motiv ca se ingera multa mancare, caci astfel ajungi la hipoglicemie la orele 16-17.
Dupa injectia cu astfel de insulina se mananca in 30 de minute, nu mai mult caci altfel face hipoglicemie!
2. Insulina intermediara sau semilenta: doza de dimineata o dai la 7, apoi, seara la 19. Doza de seara va fi cu circa 4-6 UI (unitati) mai mica decat cea de dimineata ca altfel face hipoglicemie noaptea. Inainte de culcare se va determina glicemia sau macar glucoza din urina. Daca nu are glucoza in urina trebuie sa manance 20 de grame de glucide (ii trebuie foaia alimentara ca sa stie cat inseamna asta-ex: 100 grame orez fiert sau gris fiert sau 4 nuci uscate).
Dupa injectia cu astfel de insulina se mananca in 45 de minute si nu mai mult caci altfel face hipoglicemie!
2. Dupa injectia cu insulina retard sau lenta… se mananca in 40-maxim 60 de minute caci altfel face hipoglicemie!
3. O alta problema este data de insulinele umane tip Humulin (30/70, 20/80, 10/90, 40/60, care de fapt contin un amestec de insulina rapida (prima cifra) si semilenta (a doua cifra). Sunt produse de firma Lilly SUA. Acestea, in mod special pot produce un anumit tip de hipoglicemie, care nu are inainte semnele acelea specifice, pe care le voi descrie mai jos. Deci pacientul trebuie sa fie foarte atent la acest tip de tratament, sa se hraneasca corespunzator si la timp, caci nu isi da seama ca urmeaza sa faca o hipoglicemie.
Acum sa vedem, teoretic, cauzele hipoglicemiei la cei tratati cu insulina:
1.Administrarea unor cantitati de insulina mai mari decat cele necesare organismului – mergeti la diabetolog sa revizuiasca tratamentul! Se poate ca dozele fixate sa fie prea mari dar si ca insulina sa nu fie necesara de fapt.
2. Tehnica gresita a injectiei. Ea se face doar subcutanat, nu se curata locul injectarii cu spirt caci inactiveaza insulina sau, daca dati cu spirt, asteptati sa se zvante locul. Daca o face intravenos, va face hipoglicemie!
3. Alimentatie necorespunzatoare dupa injectie: ca timp (am scris deja la cat timp de la injectie trebuie sa manance); ca si cantitate de glucide! Atentie! Are foaie alimentara si stie care sunt alimentele cu glucide in ele. Trebuie sa manance si din acelea, nu numai alimente fara glucide ca altfel, dupa insulina, face hipoglicemie! Spre exemplu, alimente fara pic de glucide sunt: oul, carne slaba, peste, branza telemea de vaci, unt (dar asta nu merge fara paine, deci o obliga sa pape glucide din paine), cascaval, salau, crap, frisca, smantana (idem cu untul).
4. Atenţie iarasi la acele insuline care au in flacon 100 UI de Insulina, sau 80 UI pe un mililitru de solutie. De ce? Celelalte, majoritatea au 40 UI de insulina pe mililitru si contin fie 5 fie 10 mililitrii. Deci cele clasice au in ele fie 200 UI fie 400 UI de insulina, iar cele lalte au de fapt mai multa insulina in fiecare mililitru introdus, deci nu se baga tot atat din aceste flacoane ca din celelalte ca face hipoglicemie. Întrebati-va medicul cat trebuie sa introduceti de fiecare data, din fiecare tip nou de flacon!
5. Efoturile fizice cresc mult consumul de glucoza si, cum pacientul nu are insulina proprie (ca doar de aia i se da insulina), chiar daca el ar fi primit doza optima de insulina pentru diabetul sau da face hipoglicemie deoarece isi consuma prea repede, prin efort, bietele rezerve de glucoza!
6. Consumul de alcool face hipoglicemie.
7. Asocierea unui alt medicament antidiabetic oral eficient, care va spori si el consumul de glucoza si care va ajuta la a face hipoglicemie.
Semnele Hipoglicemiei
Sunt diverse: tremuraturi, transpiratii, foame, vedere dubla, parestezii peribucale (adică intepaturi si alte senzatii ciudate in zona din jurul gurii), vorbire incoerenta, dispare atentia, agitatie, durere de cap crescuta preprandial (inainte de masa) etc…. pana la coma hipoglicemica, care, din pacate, lasa leziuni pe creier.
Tratamentul rapid al simptomelor de mai sus (nu al comei) este: 200 mililitri de sirop, limonada cu zahar, ceai cu zahar… ceva lichid cu zahar ca sa se absoarba rapid si apoi alimente bogate in glucide. Tratamentul hipoglicemiei se face imediat si pe loc: Nu se trimite pacientul la spital ca nu are timp! La coma hipoglicemică vine salvarea si face: intravenos glucoză 40%-50%, pana isi recapata cunostinta pacientul si apoi alimente bogate in glucide. Se poate da Glucagon intramuscular sau intravenos) care e un hormon invers insulinei, care deci produce eliberarea glucozei de prin celule sau absorbtia ei din alimente).
at 3:37 pm
ce se intampla daca nu fac insulina cand fac hipoglicmie
at 10:33 am
In aceasta privinta trebuie sa cereti sfatul medicului!
at 12:08 am
Graficele insulinelor ar mai trebui actualizate pentru secolul asta,Actrapid se mai administreaza foarte rar de acum,se folosesc mai des analogii de insulina pe care nu ii mentionati acolo.