Sos de mere
Ingrediente: 1/4 Kg de mere, 50 ml smantana, 20 g faina, 25 g unt, o lingurita zahar, zeama de lamaie, patrunjel, telina
Merele, curatate de coaja, rase prin razatoarea cu gauri mari sau taiate in felii de 1 cm grosime se fierb 10 minute intr-o cratita cu 1/4 l apa sau supa de oase sau de zarzavat. Se pun un varf de lingurita cu sare sau 1/2 lingurita vegeta si o frunza telina.
Cand merele sunt fierte, se adauga faina amestecata cu smantana si 2 linguri cu apa rece, lasandu-se sa fiarba 2-3 clocote. Daca este prea gros, se dilueaza pana cand devine ca o smantana subtire. Dupa ce cratita se ia de pe foc, se adauga untul proaspat si patrunjel taiat marunt.
Cine doreste mai acru, adauga cateva picaturi de lamaie si o lingurita cu zahar care-i va da gust placut. Se serveste cu rasol de pasare, vaca, vitel, cu limba fiarta, ficat prajit natur, snitele, friptura inabusita, toate asociate cu piure de cartofi.