Ouale

Calitatea buna a oului se va determina acoperindu-l cu palma si apropiindu-l de un bec aprins. Oul nu prea proaspat va avea pete de umbra, iar prin cel clocit lumina nu va razbate deloc.

Oul poate fi pus intr-un borcan cu apa sarata. Daca oul se va lasa la fund inseamna ca e proaspat, daca va pluti la suprafata atunci nu e chiar proaspat. Oul de o prospetime medie va pluti la mijlocul borcanului.

Oul se va verifica, daca e fiert, invartindu-l pe masa: oul fiert se va invarti, iar cel crud, invartindu-se o data-de doua ori, se va opri.

Se recomanda fierberea oualor la foc potrivit. Daca se va fierbe la foc mare, atunci albusul va fi tare, iar galbenusul mai moale, daca se va fierbe la foc mic, atunci, dimpotriva, galbenusul va fi tare, iar albusul moale.

Pentru a prepara un ou fiert moale, oul se va cufunda in apa clocotinda 2-3 min, semimoale 4-5 min si tare 8-10 min.

Oul crapat se va fierbe in apa cu sare.

Ouale de rata si de gasca deseori contin microbi patogeni. De aceea se vor consuma numai fierte. Se vor fierbe 10 minute in apa clocotinda.

Pentru a evita formarea unui strat intunecat intre albus si galbenus, la prepararea oualor fierte tare ele se vor fierbe doar 5 minute, apoi se vor lua de pe foc si se vor lasa in aceeasi apa fierbinte cateva minute.

Ouale nu vor crapa in procesul fierberii, daca in prealabil se vor strapunge cu acul din partea mai plata.

Omleta preparata va fi afanata, daca ouale se vor bate impreuna cu o lingura de lapte proaspat sau de apa.

Albusul va putea fi separat de galbenus, daca oul va fi strapuns cu acul din ambele parti, astfel ca albusul sa se scurga din el.

Galbenusurile destinate prepararii prajiturilor dulci se vor freca cu zahar intr-un vas de faianta.

Spargand oul, fiti atenti ca galbenusul sa ramana intreg si sa nu se amestece cu albusul. Altfel va fi imposibil a bate albusul.

Albusurile se vor bate spuma mai usor daca ouale se vor pune o ora in congelator sau vasul cu oua se va aseza in apa rece. Se mai poate adauga si putina sare.

Albusurile se vor bate mai bine daca se va adauga suc de lamaie, si putin zahar pudra sau cateva picaturi de otet.

Vasul pentru batut albusurile se va spala minutios, apoi se va sterge cu sugativa.

Albusurile se vor bate intr-un vas de faianta, material plastic sau sticla cu peretii grosi.

Vasul in care se bat albusurile nu va aluneca pe masa daca sub el se va asterne un stergar umed, pus in patru.

Oul crud care a crapat la fierbere nu va curge, daca in apa se va adauga putin otet sau daca fisura se va unge cu suc de lamaie.

Coaja unui ou fiert tare se va curata mai usor, daca se va pune imediat in apa rece.

Ouale in nici un caz nu se vor pastra impreuna cu ceapa, pestele, naftalina, gazul lampant, petrolul etc., deoarece ouale trag mirosul prin porii cojii.

Ouale se vor pastra in frigider cel mult doua saptamani. Daca fiecare ou se va infasura in hartie si o data pe saptamana se vor misca din loc, atunci se vor pastra mai mult.

Ouale se vor pastra intr-o lada cu ovaz ori in nisip uscat, in cenusa.

Ouale se vor pastra mai mult timp proaspete, daca se vor tine intr-o cratita cu apa rece. Apa se va schimba in fiecare saptamana.

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.