Dragostea privita stiintific
Cercetatorii (Hatfield & Rapson, 1995), au impartit dragostea in doua tipuri:
– Dragoste pasionala, care implica gandire continua la persoana pe care o iubesti, reactii emotionale puternice si, de asemenea, atractie sexuala.
– Dragoste bazata pe prietenie, aceasta implica incredere si sentimente pentru cineva apropiat.
Una dintre cele mai bune teorii asupra dragostei (care a fost demonstrata) este teoria lui Robert Sternberg care se numeste Teoria Triunghiulara a Dragostei.
Cele trei componente ale teoriei sunt:
1. PASIUNEA: sentimentul fizic care trezeste afectiune puternica pentru cineva.
Pasiunea este cea care te face sa “fii indragostit” si este sentimentul asociat cu dragostea. Ia nastere repede si iti influenteaza puternic caracterul, gandirea.
2. INTIMITATEA: sentimentul de apropiere si legatura fata de cineva (dobandita in timp prin discutiile dintre voi).
Intimitatea este acel sentiment care te face sa daruiesti si sa impartasesti suport emotional si material.
3. ANGAJAMENT: lupti pentru a intari sentimentul de dragoste si a pastra relatia. Angajamentul este acel sentiment care te face sa iti doresti o relatie serioasa si sa promiti ca vei fi alaturi de partener cand vor veni timpuri mai putin bune.
De asemenea, Sternberg foloseste aceasta teorie pentru a raspunde la cele mai comune intrebari legate de dragoste:
Exista dragoste la prima vedere?
Aceasta se intampla cand suntem coplesiti de pasiune, fara intimitate si angajament (amandoua necesita timp). Sternberg numeste asta dragoste infatuata, pentru ca nu exista intimitate si angajament, dragostea infatuata e sortita esecului.
De ce unele persoane se casatoresc dupa ce sunt indragostite pentru o perioada scurta de timp?
Aceasta este o combinatie intre pasiune si angajament, dar fara intimitate. Sternberg numeste asta “Hollywood love”. Se intampla cand doua persoane au o relatie bazata numai pe pasiune. Fara intimitatea care survine dupa ceva timp, aceasta relatie va sfarsi mai devreme sau mai tarziu.
Poate exista dragoste fara sex?
Da, atunci cand exista intimitate si angajament, dar fara acea pasiune sexuala.
De ce dragostea romantica nu rezista?
Dragostea romantica este pasiune si intimitate fara angajament. Cand pasiunea dispare, si intimitatea scade, relatia se termina.
at 8:59 pm
nu mi se pare tocmai corecta teoria acestuia.exista dragoste la prima vedere care tine,care se alimenteaza. teoria lui nu zice nimic despre iubire invatata: trebuie sa inveti sa iubesti, nu se poate altfel. Daca ajungi sa intelegi ca increderea,iubirea, speranta,zambetul de pe chipul tau la vederea lui/ei sunt cele mai importante si ca ele iti dau viata si te impulsioneaza sa traiesti in fiecare zi. Dragostea e ceva abstract si nu o poti demonstra prin ceva concret ci doar prin ceva abstract. simte si vei intelege! iubeste si nu te vei mai satura!
at 3:13 pm
Pot spune,evident cu o certitudine scazuta,datorita varstei mele(17),ca,da, exista dragoste la prima vedere..si nu e sortita esecului decat dupa o perioada indelungata,deoarece aceasta e bazata pe atragere fizica,dorinta..increderea vine ulterior,iubirea sincera,poate chiar sa nu apara:(dar asta in cazul in care se “indragostesc “ambele persoane.In cazul meu…ma’m “indragostit” doar eu…si a fost din prima clipa sortita esecului.M-am indragostit atat de tare de o persoana deosebita,diferita,din multe puncte de vedere..poate a fost doar o toana adolescentina..si nu poate fii vorba de o “dragoste la prima vedere”..;)