Primul studiu despre sportul de anduranţă!

sporturi RomaniaPrimul studiu despre sporturile de anduranţă din România, derulat de Adrenallina, Sports PR & more, prima agenţie de comunicare sportivă din România, relevă câteva detalii interesante despre românii care le practică. Astfel:

26 % dintre practicanţi – cel mai mare procent – au vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani;
25 % dintre ei au vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani;
16 % se situează între 25 şi 29 de ani.

Destul de mulţi români trecuţi de 40 de ani practică sporturi de anduranţă.

Astfel, 24 % dintre românii care participă la maratoane şi ultramaratoane de alergare, maratoane de ciclism, competiţii de anduranţă la înot, triatlon, Half Ironman sau Ironman au vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani.

Ca o curiozitate, tinerii care practică sport de anduranţă sunt destul de puţin reprezentaţi: un procent de doar 7,5 % pentru vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

Studiul arată că în cazul sexului amatorilor de sport de anduranţă, procentul este dezechilibrat: 80 % dintre ei sunt bărbaţi şi doar 20 % femei.

Un aspect foarte interesant este că cei care practică sporturi de anduranţă consideră că viaţa li s-a îmbunătăţit de când au descoperit această nouă pasiune, şi mai ales viaţa profesională.

Astfel, la întrebarea

Cum vi s-a schimbat viaţa profesională de când practicaţi sport/ sporturi de anduranţă?

52 % dintre respondenţi au spus că au devenit mai organizaţi şi mai energici, că dau mai mult randament şi se concentrează mai bine la locul de muncă.
31% dintre ei spun că au dezvoltat un sistem de time management mult mai bun decât înainte, iar 17 % mărturisesc că au devenit mai populari printre colegi şi o sursa de inspiraţie pentru cei din jur (colegi, şefi, subordonaţi).

Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu, adică 34% dintre ei, practică alergarea pe distanţe lungi şi foarte lungi (semimaraton – 21,1 km, maraton – 42,195 km, ultra – peste 42,195 km).

Al doilea cel mai practicat sport de anduranţă în România este ciclismul (19 % dintre respondenți), iar al 3-lea cel mai practicat sport de anduranţă de către români este triatlonul – 17,5%.

Sporturile de anduranţă pe distanţe foarte lungi, precum triatlonul de tip Half Ironman şi Ironman sunt practicate de către 18% dintre români, astfel:
10 % ≈ Ironman
8 % ≈ Half Ironman

Distanţele unei competiţii de triatlon tip Halfironman sunt: 1,9 km înot, 90 km ciclism şi 21,1 km alergare (semimaratonul).
Distanţele unei competiţii de tip Ironman sunt 3,8 km înot, 180 km ciclism, 42,195 km alergare (maratonul)

Înotul de anduranţă este practicat într-un procent de 11,5 %.

În ceea ce priveşte banii pe care îi alocă românii practicanţi ai sporturilor de anduranţă, cei mai mulţi dintre ei (49 %) cheltuiesc lunar între 500 şi 800 de lei.

33 % scot din buzunar pentru practicarea hobby-urilor sportive între 200 şi 500 de lei şi 12% investesc peste 800 de lei pe lună în sporturile preferate.

“Comunitatea sportivilor amatori de anduranţă din România este una despre care trebuie să înceapă să se vorbească, pentru că reuneşte ambasadori, prin exemplul lor, ai valorilor sportului, oameni care îi inspiră pe cei din jur să adopte un stil de viaţă armonios, prin mişcare şi alimentaţie sănătoasă.

Sporturile de anduranţă din România au cunoscut un avânt semnificativ în ultimii ani iar trendul este unul de creştere accelerată: din ce în ce mai mulţi români descoperă, mai ales după vârsta de 30 de ani, o nouă pasiune, căreia îi dedică timp, energie şi bani. Studiul derulat de noi arată că beneficiul acestei investiţii masive este pentru ei, nici mai mult nici mai puţin, decât o viaţă mai împlinită, acasă şi în viaţă profesională“ spune Roxana Lupu, sportiv de anduranţă şi Business Development Manager Adrenallina, Sports PR & more.

Joi, 10 martie, de la ora 18.30, la Connect Hub, rezultatele detaliate ale studiului vor fi dezbătute în cadrul evenimentului Cum am devenit ultrarunner, organizat de Adrenallina, Sports PR & more şi Connect Hub.

Evenimentul îi are ca invitaţi pe alergătorii de anduranţă:

Dragoş Rouă, Florin Ioniţă, Iulia Găinariu, Aris Necula, Alex Kelerman şi triatloniştii Mihai Baractaru (primul român calificat la Campionatul Mondial Kona, Hawaii) şi Liviu Dan Zburătura (triatlonist amator).
Andrei Nana, ultrarunner, fondator Internaţional 100+ UltraRunning Foundation, Inc., Director de cursă Icarus Florida UltraFest, sportiv de anduranţă stabilit în America, va interveni prin Skype în timpul evenimentului.

* Studiul a fost realizat în luna februarie 2016, pe un eşantion de 300 de persoane, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani.
Datele au fost obţinute prin intermediul unui chestionar online distribuit prin e-mail şi social media.

 

Tags: , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.