Ingredientul Secret al lunii decembrie: Scorţişoara

CinnamonIngredientul lunii decembrie de pe platforma Electrolux este scorţişoara. Utilizată în bucătăria vestică pentru deserturi şi preparate dulci, scorţişoara ocupă un loc de cinste în bucătăria indiană în prepararea multor mâncăruri de bază.

The Secret Ingredient este o platformă creată pentru a dezvolta abilităţile culinare şi pentru a aduce inspiraţia gastronomică în casa ta. Astfel, în fiecare lună, Electrolux îţi propune un ingredient secret şi îţi oferă informaţii despre istoria acestuia, valorile nutritive, trucuri şi idei de integrare a acestuia în reţetele tale de zi cu zi. Platforma Secret Ingredient a fost creată din pasiune pentru gătit şi se bazează pe cei peste 100 de ani de experienţă Electrolux în conceperea echipamentelor profesionale pentru cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chefi din Europa.

Scorţişoara – ingredientul lunii decembrie

Unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, scorţişoara este menţionată în Biblie şi a fost utilizată încă din perioada Egiptului Antic în scopuri culinare şi terapeutice. În acele vremuri, valoarea scorţişoarei era atât de ridicată, încât era considerată mai preţioasă decât aurul – o livră romană (aprox. 327 de grame) de scorţişoara valora cât zece salarii are unui muncitor.

Scorţişoara este un condiment obţinut din partea interioară a scoarţei mai multor specii de arbori din clasa Cinnamomum, familia Lauraceae. Deşi specia Cinnamomum verum, originară din Sri Lanka, este considerată a fi sursa „scorţişoarei adevărate”, cea mai mare parte din scorţişoara aflată în comerţ este obţinută dintr-o specie înrudită de arbori, Cinnamomum aromaticum. Acest tip de scorţişoară este numită „cassia” şi cultivată în China şi în sudul şi estul Asiei. Aceste două tipuri de scorţişoară diferă în ceea ce priveşte gustul, mirosul şi compoziţia chimică.

Scorţişoara în reţete

Friptură de porc aromată cu scorţişoară
de Anca Lungu, food blogger

Ingrediente
Pentru această reţetă aveţi nevoie de: 1 kilogram şi jumătate de pulpă de porc, un bulb de fenicul, 6 căţei de usturoi, o mână de rozmarin proaspăt,
500 ml de vin Chardonnay, 100 g de unt cu 60% grăsime, sare de mare, piper, 2 beţişoare de scorţisoară.

Mod de preparare

1. Se taie carnea în bucăţi mai mari.
2. Se topeşte untul într-o tigaie şi se rumenesc timp de 3-4 minute bucăţile de carne.
3. Se feliază usturoiul şi se taie feniculul în bucăţi mari.
4. Bucăţile de carne se aşaza apoi într-un vas de fontă şi se adaugă usturoiul, crenguţele de rozmarin, bucăţile de fenicul, sare şi piper.
5. Se toarnă vinul peste carne, până când aceasta este complet acoperită de vin.
6. Se adaugă beţele de scorţisoară, se acoperă cu un capac şi se dă la cuptor timp de 2 ore, la 180˚C.
7. La sfârşitul celor 2 ore, se scoate capacul şi se mai lasă timp de jumătate de oră în cuptor, la aceeaşi temperatură.

Incearcă şi tu ingredientul secret al lunii decembrie şi descoperă o noua experienţă a gustului, chiar la tine acasă!

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.