Marius Manole, prizonier în jocul emoţiei creat de Rodica Mandache

Theatre
Spectacolul de teatru Marea iubire a lui Sebastian cu actorii Rodica Mandache, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria şi Istvan Teglaş, are prima reprezentație din anul 2014, duminică, 12 ianuarie, ora 14:00 la Godot Café-Teatru, str. Blănari nr 14. Accesul în sala de spectacol se face în baza rezervărilor la numărul de telefon 0736414244 sau pe email la rezervari@godotcafeteatru.ro

Marea iubire a lui Sebastian a avut premiera în anul 2010 pe teresa de pe acoperişul Teatrului Naţional Bucureşti, iar în data de 15 ianuarie 2014, spectacolul a fost invitat pentru a reprezenta cultura românească la Berlin. Aşadar, bucureştenii vor fi primii care vor asista la un spectacol special care împleteşte poezia vremurilor interbelice şi controversele amoroase dintre două destine total diferite, dar unite pentru scurt timp – cel al scriitorului Mihail Sebastian şi cel a actriței Leny Caler.

„Cei mai mulţi dintre recenzenţii piesei Marea iubire a lui Sebastian vorbesc despre patru personaje. Eli Bădică de la Bookaholic adaugă celor patru personaje (Leny Caler – Rodica Mandache, Mihail Sebastian – Marius Manole, Ștefan Valeriu – Istvan Teglaş şi Corina – Ana Ioana Macaria) şi un al cincilea, tăcerea. Din punctul meu de vedere există doar două personaje și trei umbre. Leny Caler merge umăr la umăr de-a lungul întregii reprezentaţii doar cu tăcerea. Sebastian, Ştefan Valeriu şi Corina sunt doar nişte umbre trasate foarte fin de către regizor, pentru a echilibra raportul trecut-prezent. Contraponderea muzicală încearcă să anihileze tăcerea, fapt ce reuşeşte pe alocuri. Îşi găsesc astfel locul bucăţi interbelice, Mozart, dar şi Metallica.
Astă-noapte l-am visat pe Mihai. Pe Mihai Sebastian. Tânăr cum era. Uite-l! Ce tânăr e! Eu nu mai sunt. Eu sunt bătr… Eu nu mai sunt tânără. Eu m-am încăpățânat să trăiesc mult.

Astfel debutează reprezentaţia, cu replica actriţei, ajunsă la vârsta senectuţii. Marea iubire a lui Sebastian este un spectacol-lectură, un spectacol în care actorii stau aşezaţi şi îşi citesc replicile. Vocea funcţionează ca unic ghid pentru spectator. Decorul, luminile şi costumele trec în planul secund.

Leny Caler (Rodica Mandache) trece în revistă momentele esenţiale ale vieţii şi operei lui Sebastian. O face cu candoare, dar şi cu multe regrete pe care nu le maschează și pe care nici nu vrea să le mascheze. Marius Manole interpretează excelent partitura, fiind deopotrivă timid şi grav, naiv şi genial. Rolul său stârneşte curiozitatea spectatorului de a afla ulterior cine a fost omul Sebastian, dar şi de a-i citi cărţile. Dialogul la distanţă (peste timp) între Leny şi Mihai este însoţit de replicile personajelor din Jocul de-a vacanţa (Corina şi Ştefan Valeriu). Nici poziţionarea celor patru pe scenă nu este întâmplătoare. Corina stă în dreapta lui Leny, iar Ştefan Valeriu în stânga lui Sebastian.

Gingăşie, emoţie pură, regret, patos, dar şi candoare. Toate aceste ingrediente se regăsesc în piesa jucată la Godot. Regizorul Diana Mihailopol a ales foarte bine proporţiile acestora. Ce urmează? Poate o lectură mai atentă a operei lui Mihail Sebastian. Sau o perspectivă diferită pentru cei familiarizați.“ (Andrei Zbârnea, Revista Semne Bune)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.

 
 

Privacy Preference Center