Imam Baialdi. Vinete umplute
Author: DeeA
Ingrediente: 1,5 kg vinete, 2 cepe, 1 legătură pătrunjel, 2 ardei graşi, 1 căpăţână de usturoi, 4-5 roşii coapte, 100 ml ulei extravirgin de măsline, 1 ardei iute, sare
Mod de preparare:
Se taie vinetele pe jumătate, formându-se două bucăţi. Se scobeşte miezul cu o lingura, astfel încât să nu perforăm partea de jos.
Jumătăţile se săreaza si se lasa la scurs cam 30 de minute. Miezul scos din jumătăţi se taie cubuleţe de mărime potrivită, se sărează şi se ţin la scurs într-o sită.
Se taie ceapa cubuleţe mai mari şi se căleste în ulei, adaugând sare ca să se înmoaie. Se adaugă ardeii graşi şi se lasă să se pătrundă.
Cubuleţele de vinete se spală cu apă rece şi se scurg, iar apoi se adaugă în cratiţă şi se lasă să se înmoaie.
Se adaugă în tigaie şi roşiile decojite în prealabil şi tăiate cubuleţe mari.
Usturoiul nu se căleşte. Se adaugă în compoziţie la sfârşit, împreună cu pătrunjelul şi ardeiul iute.
Se pune umplutura în vinete şi se dau la cuptor, la foc acoperit timp de 30 de minute (se acoperă tava cu folie de alumiuniu sau dacă aţi ales o cratiţă, puneţi capacul). Se mai lasă apoi încă o jumătate de oră fără capac, ca să se rumenească.
Puteţi servi împreună cu iaurt gras bătutut cu apă minerală şi amestecat cu mentă tocată.