Salatele, sănătate dietetică

summer saladAuthor: A.D.

Nu putem refuza niciodată o salată asortată, proaspătă şi crocantă. Pe lână faptul că sunt gustoase, conţin multe vitamine şi minerale, fiind întotdeauna recomandate în curele de slăbire, datorită aportului redus de calorii.

Consumată ca aperititv, salata potenţează foamea, deci va fi evitată supraalimentarea. De asemenea, salata reglează digestia datorită proteinelor şi fibrelor, aducând totodată saţietate.

În combinaţie cu carne de pasăre, peşte, salam, şuncă sau brânză, care conţin iod, albumină şi calciu, salata reprezintă o masă completă.

Ierburile ca mărarul, pătrunjelul, leuşteanul, busuiocul, tarhonul, cimbrul, maghiranul şi ceapa verde, oferă salatelor aromă deosebită şi valoare nutritivă.

Salatele stimulează digestia şi activitatea glandelor, ajută aparatul circulator şi respiraţia, stimulează rinichii şi vezica, eliminând apa şi toxinele din organism. Nu lipseşte efextul relaxant, calmant, ajutând la curăţarea organismului de toxine.

Printre ingredientele sănătoase se numără roşiile, care oferă bună dispoziţie, ajută la stres şi la lipsa de concentraţie, fiind bogate în serotonină, fructele de avocado şi toţi mugurii conţin vitamina E, care ne aduce o piele frumoasă şi păr strălucitor.

Renunţaţi la folosirea maionezei grase pe post de dressing şi folosiţi sosuri delicate şi uşoare, preparate din ulei şi oţet, condimentate cu sare şi piper, sosuri din iaurt natural sau smântână cu zeamă de lămâie şi verdeaţă proaspătă.

Pentru vara aceasta vă recomandăm:

Salată de ton. 300g ton în ulei, 1 ceapă, 1 ardei verde, 2 castraveţi potriviţi, 3 roşii, 100g salată verde, 2 ouă fierte, 4 linguri oţet, sare, piper, 2 linguri ulei, mărar tocat după gust. Peştele se scurge şi se păstrează uleiul. Se curăţă ceapa şi legumele, se taie. Ouăle se decojesc şi se taie pe jumătate. Oţetul se stinge cu 2 linguri de apă, se adaugă sare şi piper, uleiul şi zeama din conservă.

Platou de vitamine şi brânză. 1 ceapă, 200g salată verde, 100g ridichi, 100g castravete, 1 ardei, 2 roşii, 100g brânză de oaie, 2 linguri oţet, 2 linguri ulei, sare, piper, 1 linguriţă muştar, 1 ou fiert, 50g ierburi uscate, 10 măsline negre. Se curăţă şi se taie ceapa. Se spală legumele, se taie ridichiile şi castraveţii felii, ardeiul şi roşiile bucăţele, iar brânza se fărămiţează. Oţetul se amestecă bine cu ulei, sare, piper şi muştar. Se curăţă oul, se taie mărunt şi se adaugă împreună cu ierburile. Se stropeşte cu dressing, se adaugă măslinele şi brânza.

Salată asortată cu dressing de muştar. 1 salată verde şi 1 salată roşie, 1 legătură ridichi, 6 ouă fierte, 300g file de păstrăv, 2 cepe roşii, 3 linguri de muştar, 1 lingură zahăr, sare, piper, 4 linguri ulei, 1 legătură mărar. Se spală salata şi ridichiile, se curăţă şi se usucă. Se taie ridichiile felii şi salata se rupe fâşii. Se curăţă ouăle şi se taie în patru. Se mărunţeşte peştele şi se aşază totul pe farfurii. Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Se amestecă muştar, zahăr, sare, piper şi ulei, după care dressingul se toarnă peste salată. Mărarul se toacă şi se presară deasupra.

Salată italiană. 200g salată, 1 ceapă, 4 roşii, 1 dovlecel, 4 linguri oţet balsamic, sare, piper, zahăr, 6 linguri ulei de măsline. Se curăţă salata, se spală bine, se usucă şi se rupe în bucăţi. Se curăţă ceapa şi se taie inele. Se curăţă roşiile şi dovleceii, se spală şi se taie felii. Pentru dressing se amestecă oţetul cu sarea, piperul, puţin zahăr şi 2 linguri de apă, se adaugă uleiul de măsline. Ingredientele se amestecă într-un bol mare şi deasupra se toarnă dressingul.

*Reţelete sunt pentu 4 porţii.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.