Sosuri pentru carnea de miel
Author: A.D.
Carnea de miel este deosebit de fragedă şi suculentă. O carne tânără, cu o aromă aparte, pe care multe dintre noi o consumă numai cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Carnea de miel, datorită făgezimii ei, este extrem de potrivită pentru grătar şi friptură la cuptor, dar sucul lăsat de ea nu este suficient pentru sos, aşadar trebuie să pregătim nişte sosuri adiţionale, potrivite cu aroma ei.
Sos de ceapă verde
Spălăm 2 legături de ceapă verde, le uscăm şi le tăiem rotund, în felii subţiri. Turnăm într-o crăticioară sucul de la jumătate de lămâie şi 250 ml de smântână, pe care le lăsăm să dea într-un clocot. Potrivim de sare şi piper, apoi adăugăm jumătate din cantitatea de ceapă verde. Sosul se mixează până se face spumă, se presară deasupra restul de ceapă tocată şi se serveşte împreună cu friptura.
Sos de lămâie şi smântână
Turnăm într-o crăticioară sucul de la 2 lămâi, 250 ml smântână, 125 ml vin alb şi coaja rasă de la o jumătate de lămâie. Se bat spumă cu telul, la foc mic şi se condimentează cu sare şi piper.
Sos Cumberland
Se spală 250 g de afine, se zdrobesc uşor cu o furculiţă şi se presară deasupra 6 linguri de zahăr candel. Se stoarce o portocală şi îndepărtăm sâmburii. Se curăţă o ceapă, se taie fin şi se căleşte într-o lingură de unt. Se adaugă sucul de portocală, sucul de la o lămâie şi afinele. Se pisează 3-4 boabe de piper şi o linguriţă de boabe de muştar, se adaugă un vârf de cuţit de ghimbir măcinat şi o linguriţă de sos Worcester. Se lasă să fiarbă împreună 5 minute. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă să se răcească complet.