Calmari pane cu sos aioli si sos de rosii
Ingrediente: 500 g calmari (congelati), 1 cana de lapte, 1 ou, 1 cana faina, 3-4 frunze de busuioc, sare, piper, ulei pentru prajit (de preferinta ulei de masline sau ulei din samburi de strugure)
Calmarii de decongeleaza si se taie inele de grosimea unui deget. Se amesteca o cana de lapte cu oul si frunzele de busuioc. Se bate bine ca sa se incorporeze oul si se pun inelele de calmari in amestecul format. Se dau la frigider 15 minute.
Se amesteca faina cu sarea si piperul (eventual si cu boia iute, daca doriti sa fie mai picant), intr-o farfurie adanca.
Intr-o cratita destul de afanca se pune uleiul ca sa treaca de jumatatea ei si se incalzeste bine.
Se trec calmarii prin faina si se prajesc 1-2 minute pana se auresc, intorcandu-se o data. Se scot din ulei cu spumiera si se pun pe servete de hartie ca sa fie absorbit excesul de ulei.
Se servesc cu felii de lamaie si cartofi natur peste care se pot turna urmatoarele sosuri:
Sos Aioli
Ingrediente: 1 cana de maioneza, 1 ardei iute (fara seminte), taiat marunt, 1 catel de usturoi zdrobit sau taiat marunt, zeama de la 1/2 lamaie, 1 lingura de patrunjel
Mod de preparare: Se combina toate ingredientele si se baga la frigider. Sosul trebuie facut din timp pentru ca ingredientele sa se intrepatrunda.
Sos de rosii
Ingrediente: 2 linguri ulei, 2 catei de usturoi taiati marut, 4-5 frunze de buzuioc proaspat, taiat marunt, 3-4 rosii nu foarte mari, curatate de coaja si seminte (se pot inlocui cu 300 g suc de rosii), un praf de zahar, sare, piper dupa gust
Mod de preparare: Se incinge uleiul intr-un vas, pe foc mediu si se adauga usturoiul si busuiocul. Se amesteca pana se inmoaie, fara sa se arda usturoiul.
Se adauga rosiile (sau sucul de rosii), sarea, piperul si zaharul. Se fierbe 10-15 minute.