Ceaiul de lamaie
Inca din cele mai vechi timpuri s-a constatat ca unele plante au o actiune benefica pentru anumite dureri sau vindecarea bolilor. Desigur, remediile din medicina naturista se pot folosi in completarea regimului medicamentos.
Datorita substantelor active, a uleiului volatil si a cantitatii insemnate de vitamina C continute, lamaia este una dintre fructele cu o mare actiune calmanta pentru sistemul hepato-biliar.
Lamaia are si calitatea de a reduce colesterolul din sange, impiedicand depunerile de grasime pe peretii arterelor.
Vitamina C, continuta in grad foarte mare, este recomandata persoanelor care sufera de arteroscleroza si celor care au carente de vitamina C.
Prepararea ceaiului de lamaie este foarte simpla si poate fi facuta in bucataria noastra: se taie o lamaie pe jumatate, dupa care se stoarce intr-o ceasca.
Fructul stors (cojile) se taie in bucati mici si se fierb 15 minute in 300 ml apa, in care se pune zahar (sau zaharina), dupa gust. In timpul fierberii, vasul trebuie sa fie acoperit. Ceaiul se rastoarna peste zeama din ceasca.
Se bea fierbinte in afectiunile hepato-biliare si rece in celelalte cazuri.