Totul despre disfuncțiile tiroidiene în sarcină

pierdere sarcina, ginecologieÎn timpul sarcinii, orice dereglare a hormonilor poate reprezenta un risc pentru dezvoltarea normală a sarcinii. Disfuncțiile tiroidiene în timpul sarcinii au nevoie de o atenție specială, din cauza complicațiilor ce pot apărea, în absența unui tratament adecvat, atât la mamă, cât și la făt. Sarcina produce modificări semnificative ale funcției și morfologiei glandei tiroide.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrica-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne spune ce ar trebui să știe orice viitoare mămică despre disfuncțiile tiroidiene.

Hormonii tiroidieni sunt absolut necesari pentru dezvoltarea normală a fătului în primele 3 luni. Deoarece hipotiroidismul sau hipertiroidismul își pot face apariția în această perioadă, nivelurile tiroidiene trebuie monitorizate înainte și pe toată durata sarcinii.

„Afecțiunile tiroidiene – hipertiroidism și hipotiroidism – sunt relativ frecvente în sarcină și important de tratat. Tiroida este una dintre glandele care alcătuiesc sistemul endocrin și este localizată în partea anterioară a gâtului, inferior de cartilajul tiroid (numit și mărul lui Adam). Aceasta eliberează hormoni care reglează metabolismul (modul în care corpul tău folosește energia), inima și sistemul nervos, greutatea, temperatura corpului și multe alte procese din corp” afirmă dr. Silviu Iștoc.

Hormonii tiroidieni sunt deosebit de necesari pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a creierului și a sistemului nervos ale fătului în primele trei luni de sarcină, deoarece copilul depinde de hormonii viitoarei mămici, care sunt transportați prin placenta. La aproximativ 12 săptămâni, glanda tiroidă a fătului va începe să-și producă propriii hormoni tiroidieni.

Simptomele hipertiroidismului și hipotiroidismului în timpul sarcinii

Hipertiroidismul
„Simptomele hipertiroidismului pot imita cele ale sarcinii normale, cum ar fi o frecvență cardiacă crescută, sensibilitatea la temperaturi mari și oboseală. Alte simptome ale hipertiroidismului includ următoarele: bătăi neregulate ale inimii, intensificarea stării de nervozitate, greață sau varsaturi severe, tremur ușor, probleme cu somnul, pierderea în greutate sau creșterea redusă în greutate peste cea așteptată unei sarcini normale.”, completează dr. Silviu Iștoc.

Hipotiroidismul
Simptomele hipotiroidismului, cum ar fi oboseala extremă și creșterea în greutate, pot fi ușor confundate cu simptomele normale ale sarcinii. Alte simptome pot include: constipație, dificultate de concentrare sau probleme de memorie, sensibilitate la temperaturi reci, crampe musculare.

Consecintele disfuncției tiroidiene materne asupra bebelusului

Hipertiroidismul în timpul sarcinii poate conduce la cresterea frecventei anumitor complicatii, cum ar fi avortul spontan, travaliu prematur, deces fetal inainte de nastere, preeclampsia sau insuficienta cardiaca materna. Hipotiroidia materna se asociază frecvent cu un grad de retard mental al copilului, direct proporțional cu nivelul deficitului din timpul sarcinii. Studiile au arătat faptul că acești copii pot pierde aproximativ 7-8 puncte de IQ.

Important este ca în momentul în care o femeie decide ca își dorește o sarcină, este recomandat să exploreze funcția tiroidiană, astfel încât dacă este necesar, tratamentul sa fie inceput cât mai repede. Uneori problemele tiroidiene, în special cele autoimune, pot intârzia apariția unei sarcini prin disfuncție ovulatorie.

Pentru un tratament corect și sigur este necesar consultul medicului astfel încât sarcina să se dezvolte normal.

Supranumit și doctorul care salvează viețile nenăscute, Silviu Iștoc este medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă și la Clinica ProVita.

Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive facute, dintre care unele cu grad inalt de dificultate.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.