Infecții micotice la nivelul piciorului – cauze și metode de prevenție

ciuperca picior

Infecțiile micotice sunt cele întâlnite probleme la nivelul pielii și unghiilor de la picioare și deseori se asociază, o infecție la nivelul unghiei crescând riscul de a a dezvolta și o infecție la nivelul pielii și invers. Doamna doctor Adina Șerban, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, atenționează că lăsată netratată, o astfel de problemă poate crea o poartă de intrare pentru infecții bacteriene ce se pot extinde mai sus de zona piciorului, astfel încât trebuie luate măsuri încă din stadiu incipient, pentru a preveni eventuale complicații.

Contagiozitatea infecțiilor micotice este mare, ele putându-se transmite atât la de la unghie la picior sau la alte locuri ale corpului în cadrul aceluiași individ, dar și de la un individ la altul. Cea mai frecventă modalitate de transmitere are loc prin încălțăminte sau prin suprafețe infectate.

Dacă nu este depistată și tratată sursa infecției, riscul de recidivă este mare. “În plus, tratate de cele mai multe ori cu superficialitate, infecțiile se cronicizează și produc atât consecințe estetice cu modificarea formei unghiei, cât și complicații medicale, însoțite de rezistența la tratament. Diagnosticul va fi stabilit clinic și confirmat prin examene de laborator ce constau în prelevarea unui fragment unghial sau unei scuame de la nivelul pielii, urmată de efectuarea unui examen micologic sau a unei culturi fungice”, explică specialistul dermatolog.

Factori care predispun la dezvoltarea unei infecții

Infecțiile micotice la nivelul piciorului sunt întâlnite relativ frecvent, apariția lor fiind legată de prezența din abundență a unor agenți patogeni, care pot coloniza chiar și pe pielea curată doar la simplul contact cu o suprafață contaminată. Piciorul, în special zona dintre degetele de la picioare, oferă mediul ideal pentru dezvoltarea unei infecții, permițând rădăcinilor ciupercii să pătrundă în țesuturile umede.

Există, desigur, o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta o afecțiune la nivelul pielii și unghiilor de la picioare. “Transpirația excesivă a picioarelor este, cu siguranță, cea mai întâlnită cauză, urmată de existența la nivelul pielii a unor leziuni sau traumatisme unghiale. Nu în ultimul rând, vârsta poate avea un rol important, pacienții vârstnici fiind mai predispuși la dezvoltarea unor infecții micotice la picioare spre deosebire de cei mai tineri din cauza unei circulații periferice deficitare însoțită de un ritm de creștere unghială lent. Anumite boli – diabet, probleme de circulație, imunitate scăzută – sunt și ele asociate cu apariția unor astfel de infecții micotice”, explică doamna doctor Adina Șerban.

Măsuri de prevenție

O bună igienă este primul și cel mai important pas de prevenire a infecției sau reinfecției.

“Este esențială igiena zilnică a picioarelor, ștergerea foarte bine după baie a tălpilor și a spațiilor dintre degete, spălarea mâinilor după atingerea unei unghii infectate și dezinfectarea forfecuțelor/unghierelor după fiecare folosire. Este recomandată renunțarea la unghiile artificiale sau oja semipermanentă, precum și frecventarea saloanelor ce sterilizează după fiecare client ustensilele de pedichiură, inclusiv pilele de unghii”, atenționează specialistul dermatolog.

Un rol important îl are și renunțarea la încălțămintea veche sau dezinfectarea ei frecventă cu sprayuri sau pudre antimicotice. Chiar și pantofii noi cumpărați este ideal să fie dezinfectați cu sprayuri sau pudre antimicotice. Este de evitat transpirația prin purtarea de șosete cu putere mare de absorbție, fiind recomandată utilizarea de pantofi confecționați din materiale ce favorizează transpirația să se evapore. Pentru a preveni apariția unor infecții este de evitat și mersul cu picioarele goale pe cât este posibil, mai ales la piscină, la bazinul de înot sau în vestiare/dușuri.

În cazul în care în ciuda măsurilor de prevenție o infecție se dezvoltă, este esențială prezentarea la medicul dermatolog odată cu apariția primelor simptome.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.