Deschide Ochii – semnal de alarmă cu privire la prevenția cancerelor feminine

compensare teste moleculare si genetice cancer

În fiecare oră, în România, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar, la fiecare trei ore, o femeie moare din pricina acestei boli, atrage atenţia Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, printr-o nouă campanie de conştientizare, derulată sub sloganul „Deschide ochii”. Rata mortalității în cazul cancerului de sân este de 35% în România, în timp ce, în Europa, ea se situează la 26%. De altfel, România înregistrează rate cumulate de prevalenţă, incidenţă şi mortalitate mai mari decât media UE pentru toate tipurile de cancere ginecologice şi mamare (de sân, de col uterin şi ovarian).

În fiecare an, în ţara noastră, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, iar jumătate dintre acestea sunt sub vârsta de pensionare. În 2018, cancerul la sân a reprezentat peste 25% din numărul total de noi cazuri de cancer în rândul femeilor din România.

Situaţia este determinată în mare parte de faptul că România rămâne încă țara în care pacientele primesc diagnosticul tardiv, uneori chiar incomplet, atât din lipsa sprijinului autorităților, cât și din cauza gradului redus de informare cu privire la modalităţile de prevenţie primară si diagnosticare precoce. Situația s-ar putea însă îmbunătăți dacă s-ar găsi soluţii pentru aceste probleme. Spre exemplu, depistarea cancerului de sân în stadiile 1 și 2 crește șansele de supraviețuire la 90%.

Campania Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii, „Deschide ochii”, raspunde acestei nevoi şi îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la acest tip de cancer, în special în ceea ce priveşte prevenția, screening-ul, testele necesare unui diagostic complet şi opţiunile terapeutice disponibile.

Astfel, Coaliția pentru Sănătatea Femeii susține compensarea în întregime a tuturor testelor moleculare și genetice, elemente obligatorii pentru stabilirea unui diagnostic de precizie și prescrierea tratamentului cel mai potrivit și eficient, precum şi accesul pacientelor la cele mai moderne opţiuni terapeutice.

De exemplu, statul român ar da o şansă mai bună la viaţă pentru aproape 9.700 de femei diagnosticate anual cu cancer de sân dacă ar compensa în regim 100% gratuit toate testele moleculare şi genetice necesare diagnosticării acestei boli. În acest caz, efortul bugetar ar fi de 1,51 mil. euro.

„Campania de anul acesta reprezintă o continuare a demersurilor realizate în anii trecuți în ceea ce privește conștientizarea necesității controalelor medicale anuale pentru prevenția cancerului. Obiectivul principal al Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii este reducerea disparităților existente între ratele de supraviețuire din cancerele feminine din România faţă de cele din statele europene. Ne dorim ca româncele să conștientizeze că aceste tipuri de cancer au o rată de supraviețuire foarte mare atunci când sunt depistate din timp, când sunt efectuate teste moleculare şi genetice și tratament țintit.”, a declarat Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.

###
Despre Coaliţia pentru Sănătatea Femeii
Iniţiată de Fundaţia Renaşterea şi gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum şi instituţii publice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii are ca obiective stabilirea prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor ginecologice si mamare drept prioritate, prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.
Sub egida Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii a fost realizat primul studiu exhaustiv asupra cancerelor feminine (sân, cervical, ovarian) în România. De asemenea, în data de 30 mai 2017, Coaliţia pentru Sănătatea Femeii a organizat la Bruxelles o masă rotundă cu tema Afecţiunile Oncologice feminine în România. S-a dorit crearea astfel a unui exemplu de dialog constructiv, deschis şi favorabil schimburilor de idei şi modelelor de bune practici în domeniul prevenţiei şi tratării afecţiunilor oncologice, în beneficiul final al femeilor din România. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați: www.coalitiapentrusanatateafemeii.ro

Despre Fundația Renașterea
Înființată în 2001, Fundația Renașterea a adus pentru prima dată în atenția publicului din România problema cancerului de sân, având de-a lungul timpului o permanentă activitate de informare asupra importanței controalelor medicale periodice pentru depistarea la timp și tratarea cu succes a maladiei.
Începând cu data de 5 februarie 2008, prin Hotărâre de Guvern, Fundației Renașterea i s-a recunoscut statutul de utilitate publică.
Printre realizările importante obținute se numără Centrul Medical de Excelență – Renașterea, specializat în diagnosticarea precoce a cancerului de sân, genital și pulmonar. Fundația a inițiat Unitatea mobilă de diagnostic pentru sân și col uterin, primul program de investigații medicale gratuite oferite femeilor din orașe mici și din mediul rural. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați: http://fundatiarenasterea.ro/.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.