Unul dintre primii patru câini de terapie din România, s-a stins…

”Câinele este singurul animal din lume care te poate iubi mai mult decât se iubeşte pe el însuşi” – Josh Billings.

Drum bun, Gigica!

Asociația Clubul Câinilor Utilitari anunță cu deosebită tristețe și regret trecerea în neființă a celui mai experimentat câine de terapie și activități din echipă. Data de 14.02.2019 va rămane pentru totdeauna în amintirea miilor de copii cu dizabilități sau fără, în amintirea bătrânilor și a tuturor celor care au cunoscut acest minunat cățel. Aparținătoarea Gigicăi, colegii din echipă, beneficiarii și toți cei care au avut norocul să o intâlnească, sunt profund afectați de moartea acestui simbol care a scris istorie în domeniul Intervențiilor Asistate de Animale.

Luciana Manole, partenera de viață și de lucru a Gigicăi, în calitatea sa de manager Departament de Terapie și Activități Asistate de Animale, a declarat: ”Acest cățel deosebit mi-a schimbat viața și a dat un sens drumului meu, în încercarea de a aduce bucurie oamenilor defavorizați social și celor mai puțin norocoși. Împreună am construit un imperiu. Munca noastră, dar mai ales acest suflet ales de cățel, a inspirat nenumărați oameni care au dorit să aleagă același drum, cel al terapiei și activităților asistate de câini. Gigica a fost un sprijin real pentru mine ca om, pe tot parcursul celor 10 ani petrecuți împreună. Gigica mi-a ajutat copiii să crească în iubire necondiționată și în acceptare și a fost singurul suflet care ori de câte ori am deschis ușa casei, m-a întâmpinat cu bucurie, învățându-mă de fiecare dată că bucuria sta în lucruri simple. Ca profesionist, alături de Gigica am întâlnit mii de copii și asupra multora dintre ei coechipiera mea a avut un puternic impact. M-am temut mereu de acest moment, deși știam că o să vină. Sufăr cumplit, alături de familie și de toți cei care au consocut-o și știu că niciodată nu o voi mai întâlni în această viață. Nu am cuvinte să îi mulțumesc pentru tot ce mi-a oferit!”

Gigica, în vârstă de 12 ani, rasă mixtă, a fost unul dintre primii 4 câini de terapie și activități asistate de animale din România. A fost găsită pe stradă la o vârstă extrem de fragedă (două luni), având doua picioare fracturate. Caracterul ei extrem de sociabil a recomandat-o pentru interacțiunea cu copiii, iar sutele de ore de pregătire au transformat-o în câinele care a adus alinare și bucurie miilor de copii care au întâlnit-o.

Deși în trecut a avut contact cu mai mulți handleri, Gigica și-a găsit partenera perfect compatibilă în Luciana Manole. Împreună au dat naștere multor proiecte cu impact deosebit asupra comunității:
– Proiectul ”Câinele, prietenul meu – copii și câini în siguranță” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, a avut cel mai mare impact, atingând un număr de 14.000 de beneficiari din randul elevilor , în decursul unui an și jumătate;
– Proiectul ”Cocoșul Roșu” – ferma cu vizitare în care mii de copii au cunoscut-o pe Gigica și s-au bucurat să afle ce înseamnă un câine cu serviciu prin intervenșiile de tip ”activităților asistate de animale”;
– Primul proiect de terapie asistată de câini, în parteneriat cu Fundația Nane pentru Copii cu Dizabilități – primul centru de zi în care Gigica împreună cu Luciana a lucrat în formulă completă, alăturandu-se echipei psihologul Oana Costache și psihoterapeutul Alexandru Stoian;
– Terapia Asistată de Animale, partea de cabinet – loc în care Gigica și Luciana, împreună cu specialiștii din domeniu, au lucrat cu diferite patologii, întâlnind copii cu tulburări de spectru autist – TSA, Sindrom Down, ADHD, paralizii cerebrale și boli foarte rare. Gigica a ajutat foarte mulți copii să își învingă teama de câini, tratând cu succes fobiile de câini;
– ”Diferiți, iubim la fel”, ”Oameni și Câini”, ”Doctor cu 4 lăbuțe”, ”Mesagerii Moșului”, ”MagiCamp”, ”Prieteni la bătrânețe”, ”Câinele corporatist” – sunt doar câteva dintre proiectele de la care Gigica nu a lipsit niciodată și mai mult de atât, sunt momentele în care oamenii au cunoscut-o cu adevărat.

Drum bun, Gigica! Nu te vom uita niciodată și nu avem cuvinte de mulțumire pentru tot ce ne-ai oferit!

*Terapia Asistata de Animale (TAA) este o interventie directionată, deci cu un scop bine definit, in care un animal ce întrunește anumite criterii este parte integrantă a unui proces de tratament. TAA este realizată și/sau coordonata doar de către un personal instruit în domeniu. TAA poate fi realizată într-o varietate de medii și poate fi individuală sau de grup. Procesul de realizare a TAA trebuie documentat și evaluat, necesitând întotdeauna supervizarea unui profesionist (Delta, 2005)“. Aplicabilitate: intervenții în recuperarea persoanelor cu dizabilități fizice și psihice (autism, Down, retard, tetrapareze, fobii); terapia traumelor, terapia persoanelor abuzate fizic și emoțional, terapia în procesul de separare, divorț sau deces; intervenția TAA în integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, fie copii sau adulți, la scoală sau la locul de muncă, dificultăți de adaptare la medii sociale sau familiale noi, cum este cazul refugiaților sau a copiiilor adoptați; programe speciale pentru persoanele din centre speciale de tratament sau din căminele de bătrâni sau, în cazuri și mai speciale, a persoanelor private de libertate.

* Activitățile Asistate de Animale (AAA) sunt activități bazate pe interacțiunea pozitivă dintre oameni și căini. Acestea oferă oportunități motivaționale, educaționale și recreaționale de îmbogățire a calității vieții. AAA se realizează într-o varietate de medii de către traineri specilizați, paraprofesioniști și/sau voluntari, în asociație cu animale care intrunesc anumite criterii.
Site: www.terapiecuanimale.ro
Site: www.caini-utilitari.ro

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.