Hernia diafragmatică la pisici

Pe înţelesul tuturor, diafragmul este principalul muşchi al respiratiei, “foiţa” ce separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală. Hernia diafragmatică reprezintă ruperea sau deşirarea acestei membrane musculare. Odată ce apare o astfel de ruptură, organele din cavitatea abdominală (stomac, ficat, intestine) pot pătrunde în cavitatea toracică. Aceste organe apasă pe plămâni împiedicându-i să funcţioneze normal, cauzând dificultăţi în respiraţie. Dacă nu se intervine la timp, pot apărea complicaţii cardiace şi pulmonare.

În continuare vom răspunde la principalele întrebări care îi preocupă de obicei pe proprietarii ale căror animale suferă de această afecţiune. Astfel, sperăm că vor înţelege mai bine cu ce se confruntă, care sunt riscurile, la ce să se aştepte şi, mai ales, de ce este nevoie de intervenţia medicului.

Care este cauza herniei diafragmatice?
Traumatismul. El poate fi provocat de o căzătura de la înălţime, o lovitură de maşină sau o lovitură intenţionată în abdomen. De aceea cele mai afectate sunt pisicile care au acces şi la viaţa de exterior, fiind astfel mult mai predispuse pericolelor comparativ cu pisicile care trăiesc strict în interior.

Cum îţi dai seama că animalul tau suferă de hernie diafragmatică?
Semnele clinice pot varia în funcţie de severitatea herniei. Există şi animale care nu prezintă niciun simptom. Însă cel mai des întâlinite semne sunt: dificultăţi în respiraţie şi uşoarele probleme digestive (vomă, diaree, balonare) în cazurile mai puţin grave, şi suferinţă respiratorie evidentă (respiraţie accelerata şi superficială), ritmul cardiac anormal, mucoase palide, nelinişte sau din contră, letargie – pisica evitând să facă mişcare din cauza efortului de a respira, distensie abdominală, pneumotorax sau hemotorax în cazurile severe.

Cum se stabileste diagnosticul?
Pe baza examinării clinice şi a examinării radiologice.

Cum se tratează hernia diafragmatică?
Daca traumatismul este recent, primul pas este stabilizarea pacientului. Odată ce pacientul este stabil, hernia diafragmatică trebuie corectată chirurgical. Intevenţia chirurgicală urmăreşte evacuarea lichidului dacă acesta există în cavitatea toracică, repozitionarea corectă a organelor şi corectarea rupturii diafragmului. Pacientul o să aibă nevoie de fluidoterapie şi oxigenoterapie postoperator, aşa că trebuie luată în considerare spitalizarea pentru câteva zile.

Regasiţi în primul video starea pacientului înainte de operaţie, iar în al doilea video starea de după operaţie.

Care este prognosticul în această afecţiune?
Pentru toti pacienţii ce suferă de hernie diafragmatică, prognosticul este rezervat însă acesta se îmbunătăţeşte odată ce pacientul devine stabil, iar ritmul cardiac devine normal. După intervenţia chirurgicală există riscul apariţiei edemului pulmonar, de aceea prognosticul rămâne rezervat în primele 24 ore de la intervenţia chirurgicală.

Poate fi hernia diafragmatică tratată medicamentos pentru a evita intervenţia chirurgicală?
Nu. Cu cât se amână intevenţia mai mult timp, cu atât riscurile sunt mai mari, situaţia devenind mai complicată şi mai periculoasă pentru pacient. Se poate acumula lichid în spaţiul din jurul plămânilor, iar la o săptămână de la traumatism şi de la producerea herniei diafragmatice, se formează deja aderenţe între aceştia şi organele abdominale herniate în cavitatea toracică, aderenţe ce îi împiedică să mai funcţioneze normal.

Cum se poate preveni hernia diafragmatică?
Pur şi simplu evitând experienţele care ar putea duce la apariţia traumatismelor: nu vă lăsaţi pisicile libere afară şi mai ales nesupravegheate dacă locuiţi ăn zone intens circulate de maşini sau dacă aveţi vecini care nu agrează animalele.

Traumasurgeryvet.ro
Program: Luni–Joi:12:00–20:00 Vineri:10:00–16:00 | Sȃmbătă, Duminică: închis
Telefon: 0724018575 / 0314340263
contact@traumasurgeryvet.ro
Str. Maximilian Popper 27

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.