Tenul după 30 de ani – prin ce schimbări trece și cum îl îngrijim

dermatologie ten 30 de aniPragul de 30 de ani coincide, deseori, cu apariția primelor riduri vizibile, a semnelor de oboseală și cearcănelor adânci. Arsurile solare din trecut și vacanțele petrecute sub razele soarelui își spun acum cuvântul prin apariția hiperpigmentarii, iar pielea are un aspect general obosit, uscat, cu pori vizibili. Domnul doctor Laurențiu Vladau, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, enumeră principalele cauze ale acestor schimbări la vârsta de 30 de ani, dar și câteva sfaturi prin care ele pot fi contracarate, pentru a păstra tenul tânăr cât mai multă vreme.

Modificările hormonale care încep în jurul vârsta de 30 de ani sunt printre principalii vinovați pentru aceste fenomene. Deși nimeni nu este ferit de apariția lor, îmbătrânirea fiind un fenomen natural, în cazul celor care sunt fani ai bronzului, consumă alcool în exces, fumează, nu fac mișcare în mod regulat și nu au un stil de viață sănătos, aceste schimbări vor fi mult mai vizibile și chiar vor apărea mai timpuriu.

“În cazul femeilor, când nivelurile hormonilor reproducători începe să scadă, are loc totodată o diminuare a producției de colagen, ceea ce explică schimbările apărute la nivelul pielii. La 30 de ani, majoritatea femeilor au avut deja copii, iar acest lucru înseamnă că este posibil să-și fi făcut apariția pigmentarea neuniformă și cearcănele. Bărbații nu se confruntă cu aceste probleme, însă ei sunt victime ale modificărilor în testosteron și DHT, strâns legate de căderea părului”, explică domnul doctor Laurențiu Vladau.

Din fericire, urmarea unor sfaturi speciale de îngrijire a pielii pot ajuta în mascarea semnelor trecerii timpului.

1. Curățare, tonifiere și hidratare
Rutina de bază pentru îngrijirea tenului ar trebui să cuprindă, la orice vârstă, trei pași: curățare, tonifiere și hidratare dimineața și seară.
“Dacă la 20 de ani se întâmplă să sărim peste una din aceste etape, mai târziu este esențial ca ritualul să fie respectat întocmai, pentru a curăța pielea de orice reziduuri acumulate pe timp de zi sau chiar peste noapte. Curățarea eficientă va îndepărta celulele moarte, pregătind o bază ideală pentru aplicarea cremei hidratante – cheia unui ten sănătos după 30 de ani”, explică specialistul dermatolog.

2. Alegerea unei creme speciale de noapte
Cremele de noapte cu efect anti-îmbătrânire pot face minuni pentru ten, însă este important ca lista lor de ingrediente să fie verificată pentru a nu conține potențiali alergeni. Alegerea unui produs de calitate va stimula producția de colagen, ajutând la prevenirea ridurilor, a liniilor fine, porilor vizibili și a altor probleme cauzate de fenomenul natural de îmbătrânire a pielii.
“În afară de protecția solară, ingredientul cel mai eficient în lupta anti-îmbătrânire este retinolul sau retinoizii cu prescripție, cum ar fi Retin-A. Retinol este un derivat topic al vitaminei A – standardul de aur al îngrijirii topice anti-îmbătrânire”, spune domnul doctor Laurențiu Vladau.

3. Îngrijirea pielii din jurul ochilor
Zona din jurul ochilor este, în mod normal, prima care dezvoltă linii fine deoarece acolo pielea este mult mai subțire decât pe restul feței tale. O cremă de ochi pe bază de ingrediente cum ar fi glicerina sau Niacinimida (vitamina B3) va ajuta la prevenirea formării sau va ameliora cearcănele întunecate și aspectul umflat al ochilor.

4. Utilizarea de protecție solară
Protecția solară este esențială la orice vârstă și în orice anotimp, produsele speciale cu SPF minim 30 fiind recomandate chiar dacă sunt utilizate în paralel cosmetice care conțin și ele factor de protecție solară.
“Razele ultraviolete reprezintă cauza a 80% din îmbătrânirea prematură a pielii. Ba mai mult, expunerea la lumina soarelui provoacă pigmentarea, unul dintre primele semne ale îmbătrânirii. Din păcate, cercetările arată că impactul razelor UV asupra pielii poate crește odată cu vârsta, de aceea aplicarea de protecție solară este un pas care nu trebuie să lipsească din rutină de îngrijire”, atenționează specialistul dermatolog.

5. Zona gâtului și a decolteului
Odată cu trecerea anilor devine deosebit de importantă îngrijirea gâtului și a decolteului – zone delicate, printre primele care prezintă semne de îmbătrânire. Din păcate, întinderea cremei de față spre gât nu este suficientă pentru a acordă acestei zone îngrijirea corespunzătoare. Pe piață există produse special concepute pentru îngrijirea gâtului și a decolteului, fiind recomandat ca aplicarea lor să afie dublată de protecție solară.

6. Limitarea consumului de zahăr
Zahărul amplifică efectele îmbătrânirii și, de asemenea, poate agrava probleme ale pielii cum ar fi acneea și rozaceea, fapt pentru care este recomandată eliminarea lui pe cât posibil din dietă sau măcar limitarea consumului.
Așadar, imbătrânirea este un fenomen natural inevitabil, pe care toată lumea îl experimentează la un moment dat în viață. Din fericire, adoptarea unor măsuri speciale de îngrijire a pielii pot întârzia primele semne ale îmbătrânirii, asigurând un aspect tânăr și sănătos al tenului cât mai mult timp!

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.