Premieră în România: intervenție de înlocuire a unui os necrozat al mâinii cu o proteză de ultimă generație din pyrocarbon

ortoplasticaEchipa multidisciplinară ortoplastică a Clinicii Zetta – Centru de Excelență în Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, a efectuat intervenția de implant de proteză din pyrocarbon unui pacient în vârstă de 21 de ani, care suferea de necroza osului semilunar, localizat la nivelul încheieturii pumnului. Tânărul a fost diagnosticat cu această afecțiune în urmă cu aproximativ un an și jumătate, însaă s-a prezentat la clinică recent, când necroza se afla deja într-un stadiu destul de avansat. Anterioar, pacientul a fost la mai multe clinici din Anglia, unde i s-a propus varianta unui implant de silicon – un produs de o calitate mai slabă comparativ cu proteza de ultimă generație din pyrocarbon, produsă în SUA.

Din cauza unei conformații anatomice anormale a oaselor antebrațului tânărului, osul semilunar a fost în timp supus unei presiuni suplimentare, ceea ce a determinat schimbarea formei, pierderea vascularizației și necrozarea. Pacientul a început să prezinte dureri mari zilnice, împreună cu limitarea funcției mâinii dominante. Dacă ar fi amânat operația, acesta risca să dezvolte artroză și ar fi necesitat o intervenție chirurgicală mult mai invazivă, care implica excizia atât a osului semilunar, cât și a oaselor învecinate și scurtarea mâinii sau blocarea totală a articulației.

“Intervenția a avut un grad ridicat de complexitate, având în vedere precizia cu care trebuie efectuată, însă datorită pregătirii solide a echipei medicale, a fost încheiată cu succes. În prezent pacientul este într-o stare bună și urmează să înceapă perioada de recuperare, care va dura în jur de două luni. Acesta este doar un exemplu al tratamentelor chirurgicale de ultimă generație care pot fi realizate în clinica noastră. Zetta este unul dintre puținele centre din țară, sau chiar singurul, care deține expertiza necesară pentru a acoperi întreaga gamă de intervenții chirurgicale ortopedice și plastice în patologia mâinii, de la fracturi, necroze, implanturi de proteze, până la replantări sau transplanturi de deget de la picior la mâna.” a declarat Dr. Iulian-Daniel Vîlcioiu, medicul curant al pacientului.

Operația a constat în excizia osului necrozat de la nivelul încheieturii pumnului, pregătirea oaselor învecinate pentru proteză, recoltarea unei grefe de tendon și fixarea protezei în poziție anatomică cu ajutorul grefei de tendon și al unor dispozitive din titan și gore-tex. Conform reprezentanților companiei Enlife Solutions, distribuitorul protezelor din pyrocarbon marca Integra, aceasta este prima comandă de astfel de implant în România.

Echipa multidisciplinară ortoplastică a fost alcătuită din Dr. Dragoș Zamfirescu – doctor în științe medicale, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, Dr. Iulian-Daniel Vîlcioiu – medic specialist ortopedie și traumatologie, doctor în științe medicale și Dr. Irina Luca – medic anestezist.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.