Transpiraţia în exces – care pot fi cauzele şi cum o tratăm
Hiperhidroza, cunoscută popular drept transpiraţie excesivă, este o problema întâlnită frecvent, care interferează în activităţile de zi cu zi şi produce jena celor care se confruntă cu ea. Domnul doctor Laurenţiu Vladău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că această afecţiune poate fi tratată, însă nu înainte de a depista cauzele care au dus la apariţia ei şi a pune un dignostic corect între cele două tipuri de hiperhidroză întâlnite: primară şi secundară.
Transpirația în exces este un factor care complică atât interacțiunile de ordin profesional, cât și pe cele sociale. În cazurile severe ea poate îngreuna unele activități firești, cum ar fi a ține un stilou în mână, a conduce mașina sau a da mâna cu cineva, astfel că eliminarea hiperhidrozei va aduce îmbunătățiri vizibile în ceea ce privește calitatea vieții.
Hiperhidroza primară
Dacă transpirația abundentă nu are la bază nicio cauză medicală, atunci ea se numește hiperhidroză primară (sau hiperhidroză focală) și are loc atunci când glandele sudoripare devin hiperactive, posibil ca urmare a unei defecțiuni minore a sistemulului nervos.
“Acesta este, de departe, cel mai frecvent tip de hiperhidroză, întâlnit la 1% – 3% din populație. Problema începe, de obicei, în copilărie sau adolescență, fiind posibil să fie chiar ereditară. Cel mai frecvent sunt afectate palmele, tălpile și axilele, deși în unele cazuri este mai extinsă și chiar generalizată. Simptomele, de asemenea, tind să fie simetrice, ceea ce înseamnă că apar pe ambele părți ale corpului în oglindă”, explică domnul doctor Laurențiu Vladău.
Mult timp s-a considerat că hiperhidroza primară este declanșată de stimuli emoționali și psihologici. Se pare, însă, că relația este una bidirecțională și că de fapt hiperhidroza în sine are un impact negativ major asupra psihicului pacienților, care suferă de această afecțiune ani de zile înainte de a se ameliora prin tratament.
Cele mai folosite tratamente sunt antiperspirantele pe bază de clorură de aluminiu în diverse forme, aplicate imediat înainte de culcare. Din păcate, acestea pot irita și, pe termen lung, își pot pierde din eficiența.
“Adevăratul miracol în tratamentul hiperhidrozei a apărut în momentul în care s-a observat că toxina botulinică oprește transpirația de la nivelul axilelor și chiar și a palmelor. Aceasta intervenție a schimbat viața a sute de mii de pacienți. Vorbim despre un tratament sigur și foarte eficient, dar ale cărui rezultate, din păcate, sunt temporare, persistând între 4-6 luni în funcție de cantitatea de substanță folosită, tehnica și experiența medicului care o administrează”, explică specialistul dermatolog.
Un alt tratament foarte încurajator este și iontoforeza, cu rezultate de excepţie în special pentru transpiraţia palmelor şi tălpilor. “Tratamentul constă în imersia palmelor şi tălpilor într-o cuvă cu apă şi contactul cu un curent de intensitate mică imperceptibil de câţiva miliamperi. În general, este nevoie de 7-10 sesiuni pentru obţinerea rezultatelor şi şedinţe de întreţinere o dată la 1 săptămană sau o data la 2 săptămâni”, completează domnul doctor Laurenţiu Vladău.
Hiperhidroza secundară
În cazul în care transpiraţia excesivă este cauzată de o problemă de ordin medical şi se observă transpiraţie excesivă pe întreg corpul sau într-o zonă mai mare a corpului, atunci poartă denumirea de hiperhidroză secundară (sau hiperhidroză generalizată). Un semn clar de hiperhidroză secundară este transpiraţia excesivă generalizată pe timp de noapte.
“Această formă mai puţin frecventă a hiperhidrozei este o problemă mult mai gravă din punct de vedere medical şi poate fi declanşată de un număr de diferit de afecţiuni medicale, printre care afecţiuni neurologice sau endocrine, ale glandei tiroide, diabet, boli infecţioase precum tuberculoza sau chiar cancer. Din fericire, aceste situaţii sunt extrem de rare şi, de cele mai multe ori transpiraţia excesivă este constientizată după apariţia bolii de bază”, spune specialistul dermatolog.
Hiperhidroza secundară poate apărea şi în situaţii precum debutul menopauzei, sarcina, abstinenţa, abuz de tutun sau alcool sau la persoanele obeze.
Aşadar, transpiraţia în exces este mai mult decât o problemă jenantă, în unele cazuri fiind posibil ca aceasta să ascundă probleme grave de sănătate. Indiferent de cauza care a dus la apariţia ei, hiperhidroza poate fi tratată prin colaborarea cu un medic specializat în domeniu, în urma diagnosticării corecte a afecţiunii.