Legătura dintre aluniţe şi alte boli

alunite cancer dermatologieMajoritatea aluniţelor sunt inofensive şi, de cele mai multe ori, cauzate de proliferări de celule benigne, necanceroase care determină mici imperfecţiuni la nivelul pielii. Adesea ele nu sunt înlăturate din motive medicale, ci din cauză că incomodează sau pur şi simplu pentru că sunt considerate mai puţin plăcute din punct de vedere estetic. Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, explică însă că există cazuri în care aluniţele pot fi periculoase, fiind aflate în legătură cu afecţiuni grave, asocierea cea mai cunoscută fiind cu melanomul, dar şi cu boli genetice sau afecţiuni ale ficatului.

Popularizatul termen de “alunita” este actualmente folosit pentru a defini leziunile reliefate de la nivelul pielii, care pot avea diferse forme și culori. Adevărul este însă că, mulți dintre noi, folosim temenul de aluniță și pentru leziunile plane și închise la culoare, care în destul de rare cazuri prezintă un pericol pentru sănătate. Așadar, de unde atâta panică în ceea ce privește alunițele? Se asociază și cu alte probleme?

Cancerul de piele

Probabil că cea mai întâlnită temere cu privire la alunițe este în ceea ce privește apariția cancerului de piele, fiind posibile situații în care alunițele să se transforme în această afecțiune.

„Spre exemplu, la persoanele tinere alunițele care pot fi problematice sunt de cele mai multe ori cele pigmentate, maronii sau negre, care sunt medical denumite nevi melanocitari. Acestea pot progresa în melanom, cancer de piele serios, cu potențial de metastazare rapidă în cazuri avansate. La persoanele mai în vârstă, diversele alunițe, chiar și cele de culoare pielii sau roșii, uscate, în special pe zonele expuse la soare pot reprezenta leziuni precanceroase numite keratoze solare și chiar carcinoame spinocelulare sau bazocelulare care ar trebui tratate prompt”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Boli ale organelor genitale

Alunițele din zonă genitală sunt, în majoritatea cazurilor, determinate de papiloma virusul uman sau HPV. „In special la femeie, atunci când progresează spre organele genitale interne, alunițele pot reprezenta un teren bun pentru zone precanceroase sau chiar cancer de col uterin în situații extreme, atunci când leziunile sunt determinate de tulpini oncogene (canceroase) de HPV. De multe ori, ele pot prevesti diverse boli cu transmitere sexuală, și, din acest motiv, investigații suplimentare pot fi recomandate în această privinta”, atenționează domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Boli genetice

În cazuri extrem de rare, atunci când apăr leziuni multiple de culoare pielii sau roșiatice la nivelul feței, în special la vârste fragede sau încă din adolescență, putem suspecta diverse boli genetice.

„Acestea se pot asocia cu probleme neurologice, polipi intestinali, malformații renale sau chiar cu o probabilitate crescută în comparație cu populația generală de a dezvoltă cancere interne mai târziu în viaţă”, explică specialistul dernatolog.

Leziuni la nivelul ficatului

Alunițele roșii sau hemangioamele prezente din copilărie, în număr crescut, de obicei mai mult de 6, pot prevesti leziuni similare la nivelul ficatului, lucru de cele mai multe ori demonstrate cu o ecografie abdominală.

Așadar, alunițele noi sau cele care prezintă modificări ar trebui să fie evaluate cu promptitudine de către un dermatolog. „Chiar dacă ele pot crește în dimensiune în special înainte de vârstă de 20 de ani, este puțin probabil că aceastea să se mărească la persoanele mai în vârstă. De asemenea, o aluniță care a crescut în dimensiune nu este neapărat cancerigenă, fiind cunoscut faptul că în timpul sarcinii spre exemplu ele pot crește în dimensiune și își pot întuneca culoarea. O simplă biopsie efectuată de către un medic poate determină dacă o aluniță este asociată cu o anumită afecțiune”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Alunițele nu prezintă, în esență, un risc pentru sănătate dar, rareori pot prevesti alte afecțiuni sau transformări maligne. Monitorizarea periodică și evaluarea medicală a acestora este importantă pentru a determina dacă unele dintre ele trebuie să fie eliminate.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.