Cea mai uşoară metodă auxiliară de a ne curăţa dinţii: duşul bucal

gingii dus bucalMulte persoane evită folosirea aței dentare în mare parte din motive ce țin de timp, de dexteritate sau pur și simplu li se pare dificil. Însă curățarea dinților zilnic este esențială, întreaga noastră sănătate orală depinde de acest aspect. Dacă și tu te numeri printre cei care care nu folosesc ața dentară, atunci ar trebui să te reorientezi spre dușul bucal. Dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile, îți spune care sunt avantajele acestei metode și cum se folosește.

„În fiecare zi placa bacteriană se așază pe dinți. Acest film subțire este responsabil atât pentru bolile paradontale, cât și pentru sensibilitatea dinților. De aceea ai nevoie să o înlături nu doar de pe suprafața dinților, dar și dintre dinți și de la baza gingiei. Ața dentară este cea mai bună modalitate de a face acest lucru, însă dacă nu o agreezi poți folosi cu succes și dușul bucal, care are avantajul de a curăța mai eficient nu doar spațiile interdentale, ci inclusiv zonele de sub linia gingiei. Mulți pacienți care folosesc acasă dușul bucal au mult mai puțin nevoie de ședințe de detartraj și chiuretaj subgingival la cabinetul stomatologic.”, explică dr. Andra Custura.

Dușul bucal a apărut în anii 60 și presupune irigarea gurii cu apă și funcţionează pulsând jeturi de apă cu viteză mare (până la 40.000 de pulsaţii pe minut) către dinţi şi către gingii, eliminând resturile alimentare şi stimulând circulaţia sangvină la nivelul gingiilor.

Există spaţii în gură la care accesul cu periuţa dentară este chiar imposibil şi aţa dentară împreună cu apa de gură sunt uneori insuficiente. Aceste locuri sunt reprezentate de ultimele măsele, spaţiile dintre dinţi ( în special la dinţii înghesuiţi), de aparatele ortodontice, lucrările dentare şi coroanele pe implant. În aceste zone, unde este redus atât accesul cât şi vizibilitatea, duşul bucal este singurul care poate curăţa mai bine.

„De-a lungul timpului s-au realizat numeroase studii care au examinat eficiența dușurilor bucale și într-adevăr s-a arătat că sunt folositoare pentru control plăcii dentare la pacienții cu aparate dentare și afecțiuni ale gingiei, înregistrându-se mai puține sângerări în cazul celor din urmă. Chiar și stomatologii folosesc dușul bucal în cabinet pentru a trata afecțiunile gingiei. Atunci când aceasta devine inflamată din cauza bacteriilor, țesutul se separă de dinte și se formează acele buzunare în care se colectează o placă bacteriană concentrată care se inflamează și infectează. Folosirea dușului bucal și acasă de către pacienții cu gingivită și boli paradontale a avut rezultate foarte bune, dar este indicat și în cazul de fumătorilor, gravidelor, diabeticilor, persoanelor care au diverse implanturi, aparate dentare, coroane dentare, punți și alte tipuri de proteze fixe. Ce trebuie să mai știți este că dușul bucal nu înlocuiește periajul dentar sau ața dentară,ci este o metodă auxiliară foarte eficientă și ușor de utilizat”, adagă dr. Andra Custura, clinica Andra Smile.

Cum se folosește dușul bucal

Există câteva indicații extrem de simple și anume:
• Duşul bucal se foloseşte înainte de periajul dentar, desupra chiuvetei.
• Se foloseşte doar apă calduţă, nu îl folosiţi cu o presiune mare. Dacă apare durere, reduceţi presiunea sau temperatura apei.
• Se poziţionează ansa duşului bucal la 45 de grade în zonele dintre dinţi şi gingii şi în spaţiile interdentare. Primele mişcări se vor face cu aparatul oprit pentru a vă obişnui cu mişcarea.
• Se începe cu ultimele măsele. Vârful irigatorului se plimbă de-a lungul liniei gingiilor, se stă mai mult între dinţi, între bracket şi dinte, între lucrările dentare şi gingie.
• Duşul bucal se foloseşte pe toate feţele dinţilor.
• Nu vă speriaţi dacă apare o uşoară sângerare gingivală în primele zile.
• Nu uitaţi să folosiţi apă de gură la sfârşitul igienizării sau chiar împreună cu dușul bucal.

Cum alegi aparatul de duș bucal

Aparatele pentru irigări dentare pot fi electrice sau atașabile la robinet ori la duș. Aparatele electrice au de obicei buton de reglare a presiunii atât pe dispozitivul de bază cât și pe cel mobil (pe care îl țineți în mână). Spre deosebire de aparatele electrice, cele atașabile la robinet nu se pot folosi decât cu apă de la robinet, iar presiunea este mai greu de controlat. Mai există și alternativa aparatelor manuale (sub formă de seringă, tub sau sticluță de plastic), destinate curățării subgingivale, care sunt mai portabile, însă în cazul cărora presiunea este foarte redusă.

Bineînţeles, duşul bucal nu va da nici un rezultat dacă nu este folosit cu regularitate, şi acest lucru este valabil pentru oricare proces de igienă orală, fie că vorbim de periajul dinţilor, curăţarea limbii sau clătirea cu apă de gură. Chiar dacă este folosit şi o singură dată pe zi, duşul bucal vă va ajuta să aveţi gingii mai curate şi mai sănătoase şi lucrari și implanturi care vor dura mai mult și o respirație mai proaspată în fiecare clipă.

Dr. Andra Custură îți poate răspunde și la mai multe întrebări la cabinetul ei, Andra Smile. Nu ezita să-ți face o programare. Pentru mai multe detalii poți intra pe site www.andrasmile.ro

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.