Pericolul expunerii la soare: apariţia cancerului de piele

cancer piele soareMulţi dintre noi aşteaptă cu nerăbdare vara şi zilele călduroase în care să ne relaxăm pe plajă. Razele soarelui ne fac nu doar să ne simţim bine, ci chiar să şi arătăm mai atrăgător, pentru multe persoane pielea bronzată reprezentând un semn al frumuseţii şi sănătăţii. Din păcate, însă, tocmai mult aşteptata expunere la soare este cauza cea mai mediatizată şi cunoscută a cancerului de piele şi posibil cel mai puternic factor cauzator al acestei malignităţi, atenţioneaza domnul doctor Laurenţiu Vladau, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Cancerul de piele, forma cea mai răspândită dintre toate cazurile de cancer, este cauzat de creşterea necontrolată a celulelor anormale ale pielii, care se transformă în tumori benigne (non canceroase) sau maligne (canceroase). Melanomul, cel mai de temut tip de cancer de piele, apare atunci când au loc mutaţii în ADN-ul celulelor pielii, cauzate în mare parte de acţiunea ultravioletelor (UV) din lumina soarelui şi de luminile folosite în saloanele de bronzare. Oricine, indiferent de culoare, poate dezvolta această afecţiune, însă apariţia ei este legată adesea de existenţa unei cantităţi mai mici de pigment (melanină) în piele, ceea ce înseamnă mai puţină protecţie împotriva radiaţiilor UV dăunătoare.

„ADN-ul celular dictează gradul de protecţie pe care îl are fiecare individ şi reprezintă un factor important în protejarea pielii. Astfel, o persoană cu piele deschisă la culoare, ochi albaştri sau verzi, păr blond sau roşcat care locuieşte la Ecuator şi se expune timp de 10 ani la soare la ore de vârf are şanse foarte mari să dezvolte cancer de piele comparativ cu o persoană cu pielea închisă la culoare, care nu se arde şi care are şanse foarte mici să fie afectată. Acest lucru se datorează pigmentului protector, melanina, care formează o “pălărie” pentru celulele pielii. Cu cât avem mai multă melanină la nivelul epidermului şi barierei dintre epiderm şi derm, cu atât mai închisă la culoare este pielea şi, în consecinţă, nivelul de protecţie împotriva razelor UV creşte”, explică domnul doctor Laurenţiu Vladau.

Cancerul de piele se va dezvoltă în principal pe zonele de piele expuse la soare, inclusiv pielea capului, feței, buzelor, urechilor, gatului, piept, brațe și mâini și pe picioare la femei, însă afecțiunea se poate forma, de asemenea, pe zonele care văd rar lumina zilei: palme, sub unghii și în zona genitală.

Cu toate acestea, expunerea la soare nu explică apariția cancerului de piele la persoane care nu s-au expus în mod repetat la razele ultraviolete. În aceste cazuri există și alți factori care pot contribui la riscul de cancer de piele, cum ar fi istoricul familial sau prezența unei afecțiuni care slăbește sistemul imunitar.

Tipurile de cancer de piele și formele lor de manifestare

Există trei tipuri principale de cancer de piele: carcinom bazal celular, carcinomul spinocelular și melanomul. Primele două sunt tipuri mai puțin grave și reprezintă până la 95% din toate cazurile de cancer de piele. Cunoscute de asemenea și ca forme de cancer de piele non-melanom, acestea pot fi tratate atunci când sunt descoperite timpuriu. Melanomul, formată din celule pigment anormale ale pielii numite melanocite, este forma cea mai gravă de cancer de piele și provoacă 75% din totalul deceselor provocate de cancerul de piele. Lăsată netratată, aceasta se poate răspândi la alte organe și este dificil de controlat.

Melanomul, cancerul cel mai de temut, apare frecvent la bătrâni dar și la adulți tineri, adolescenți și, foarte rar, la copii. Diagnosticul precoce poate salva viața pacienților, iar, pe de altă parte, un diagnostic întârziat poate avea un impact devastator, astfel încât devine vitală recunoașterea semnelor acestei afecțiuni încă din momentul în care ele își fac apariția. “De cele mai multe ori, melanomul se prezintă ca o aluniță banală, dar, nouă, care crește și se dezvoltă relativ rapid, în săptămâni sau câteva luni, care are formă, structură, margine neregulată, de cele mai multe ori este plană, nepalpabilă, brun-negricioasă, dar, posibil și rosie, albă, sau de culoarea pielii. Adesea, o aluniță prezentă de mulți ani se poate transforma în melanom, moment în care apar modificările de mai sus. De multe ori apare în zonele expuse la soare, dar nu numai. Există, spre exemplu, melanoame ale organelor genitale, ale regiunii anale, unghiei, pielii tălpilor, mucoasei orale etc. În cazul în care nu este tratat în timp util, melanomul se poate răspândi rapid în sânge, ganglionii limfatici și alte organe precum creier, plămâni, ficat, măduva osoasa. Dacă este diagnosticat în stadiu incipient, o simplă excizie duce la vindecare”, spune domnul doctor Laurențiu Vladau.

Celelalte tipuri mai frecvente de cancer de piele sunt carcinomul spinocelular și carcinomul bazocelular. Ele apar mai târziu în viață, în general pe pielea expusă la soare. Carcinomul spinocelular poate aparea ca o keratoza banală, veruca, ulcerație care se deteriorează și se mărește relativ rapid, sângerează, nu se vindecă in ciuda antibioticelor și pansamentelor. La fel ca și melanomul, dacă este tratat din timp, nu pune nici o problemă majoră, însă daca este neglijat se poate răspândi.

Carcinomul bazocelular se prezinta ca o leziune cu aspect perlat, translucid, cu vase de sange mai proeminente sau ca o ulceratie. Se dezvoltă foarte lent, de cele mai multe ori pe parcursul anilor. Este frecvent confundat cu o aluniță de culoarea pielii sau roșie. Dacă nu este tratat, se mărește, sângerează, poate invada structurile profunde, până la mușchi și os. Poate fi mutilant, dar nu se răspândeste în alte organe.

Efecte benefice ale expunerii la soare

Ca orice lucru în exces, expunerea excesivă la soare poate afecta iremediabil starea pielii și sănătatea în general. Dincolo de accelerarea procesului de îmbătrânire, bronzul poate favoriza instalarea cancerului de piele, mai ales în cazul în care pielea nu este protejată cu o crema de protecție solară sau prin îmbrăcăminte. Deși atât de apreciat de femei mai ales, din punct de vedere medical bronzul reprezintă un pericol, acesta fiind în fapt o reacție la deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la radiatiile UV excesive.

Acest lucru nu înseamnă, însă, că razele soarelui nu pot avea efecte benefice asupra noastra. „Expunerea moderată la soare are o serie de efecte benefice, dintre care cel mai cunoscut este sinteza în piele a vitaminei D, care are roluri metabolice majore. Deficitul de vitamina D poate duce la anemie, slăbiciune a mușchilor și oaselor, tulburări neurologice. Se pare că vitamina D are un rol protector împotriva altor tipuri de cancer și a sclerozei multiple. În urma expunerii la soare, crește de asemenea nivelul de serotonină, un hormon eliberat de creier care ne îmbunătățește starea de spirit și concentrarea. Se pare că riscul depresiei este mai scăzut în țările însorite”, spune domnul doctor Laurențiu Vladau.

 

Tags: , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.