Sănătatea uterului ne defineşte feminitatea

Dr ginecolog Ruxandra-DumitrescuÎn perioada 10 septembrie – 10 noiembrie 2015, Fertilia Medical Center desfăşoară programul naţional „Sănătatea uterului ne defineşte feminitatea”, prin care orice femeie din ţară cu vârsta cuprinsă între 30-50 ani, asigurată medical, îşi poate verifica gratuit sănătatea uterului printr-o tehnică de evaluare precisă: citologia de endometru.

„Având în vedere amânarea conceperii unui copil până la vârste ce depăşesc 30 de ani, femeile trebuie să înţeleagă că testarea prin citologia de endometru nu doar le ajută să „rămână” femei, ci chiar să devină mame şi să prevină posibile afecţiuni care le-ar putea marca profund emoţional, având efecte ireversibile, precum histerectomia. Menstruaţiile anormale, sângerările vaginale, fibroamele sau chisturile sunt simptome care ar trebui să le îngrijoreze şi să le trimită cât mai repede la medic, mai ales pe femeile trecute de 30 ani. Prin această campanie dorim să evidenţiem importanţa sănătăţii uterului şi să îndemnăm femeile să se testeze şi să ia măsurile necesare, dacă este cazul. Comparativ cu ţările Uniunii Europene, România prezintă una dintre cele mai ridicate rate a mortalităţii prin cancer de col uterin, principalul tip de cancer genital şi a doua cauză de deces prin cancer la femeile din ţara noastră. De asemenea, endometrioza afectează 10-15% din femei în timpul anilor de reproducere, fiind a doua cea mai frecventă cauză a infertilităţii. Până la 40% din femeile cu endometrioză sunt infertile.” declară Dr. Ruxandra Dumitrescu, Medic primar Obstetrică Ginecologie în cadrul Fertilia Medical Center.

„Sănătatea uterului ne defineşte feminitatea” este un program naţional de verificare a sănătăţii uterului, destinată femeilor cu vârste cuprinse între 30 – 50 ani, menită să atragă atenţia asupra incidenţei crescute a afecţiunilor uterului în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă şi asupra necesităţii efectuării controalelor ginecologice regulate.

Un studiu al Societatii Române de Obstetrică-Ginecologie arată că aproape 40% dintre femeile cu vârste până în 35 de ani dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate ăn jurul a 50 de ani. Statisticile mai arată că femeile aşteaptă până la cinci ani pentru a consulta un medic ginecolog, fapt care duce adesea la creşterea riscurilor asupra sănătăţii genitale, dar şi la necesitatea ulterioară a unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia.

Un alt studiu realizat recent de cercetătorii americani, care au analizat 300 de mii de cazuri de fertilizări in vitro, a demonstrat că atunci când vine vorba de concepţie, sănătatea uterului e chiar mai importantă decât cea a ovulelor. Un uter sănătos permite implantarea embrionului, furnizarea unui aport nutritiv adecvat acestuia printr-o vascularizatie abundentă şi va crea un mediu bun pentru dezvoltarea fătului, ajutând în final la naşterea unui copil sănătos.

Timp de două luni, specialiştii Fertilia vor efectua gratuit atât consultatii ginecologice, cât şi evaluări prin citologia de endomentru sau din colul uterin, astfel încât afecţiuni precum fibromul sau cancerul de endometru să poată fi prevenite sau tratate corespunzător.

Endometrul este ţesutul care căptuşeşte suprafaţa interioară a uterului, prezentându-se ca o mucoasă ce se dezvoltă rapid şi se îngroaşă sub influenţa hormonilor feminini, apoi este eliminată lunar prin intermediul sângerărilor menstruale. Adesea, endometrul poate fi locul unde se pot dezvolta polipi genitali sau inflamaţii care, netratate, pot duce la apariţia endometriozei sau cancerului de col uterin.

Deşi are acelaşi scop ca testul Papanicolau, citologia de endometru este o metodă de examinare non-invazivă care poate pune în evidenţă leziuni specifice ale cancerului de endometru într-un stadiu în care boala poate fi vindecată. Examinarea este cu atât mai importantă cu cât în România acest tip de cancer reprezintă a patra cea mai frecventă formă de cancer la femei.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.