Incontinenţa urinară: scapă de operaţie prin recuperare medicală

incontinenta femeiÎn medie, 20% dintre femeile din România se confruntă cel puțin o dată în viață cu pierderea involuntară de urină. Acest lucru este deseori stânjenitor și afectează semnificativ calitatea vieții, pacienta simțindu-se nevoită să își limiteze relațiile sociale sau sexuale.

Incontinența urinară, căci despre aceasta este vorba, poate fi trată astăzi prin proceduri de recuperare medicală menite să redea femeii tonicitatea musculaturii pelvine și să prevină, în final, operația.

“Atunci când vorbim despre incontinența urinară, aceasta poate fi de două feluri: de stres sau de efort. Incontinența de stres apare atunci când vezica este plină și exercită o presiune crescută asupra planșeului pelvin. În acest moment, femeia experimenteză o senzație puternică de micțiune, iar în condițiile unei musculaturi slăbite și cu o rezistență scăzută apar pierderile de urină. Incontinența de efort se manifestă pe același fond, al unei musculaturi pelvine slăbite, și este declanșată de un efort fizic moderat precum tusea, strănutul sau chiar o banală alergare”, afirmă Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Recuperare medicală prin exerciții de întărire a musculaturii pelvine și electrostimulare

Incontinența urinară afectează cu precădere femeile începând cu vârsta de 40 – 50 de ani, în special pe cele care au născut în mod natural sau care au suferit diverse intervenții chirurgicale în zona pelvină. Incontinența urinară apărută din cauza unei musculaturi locale slăbite poate fi tratată prin recuperare medicală. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că dacă problema datează de câțiva ani, recuperarea medicală îşi pierde din eficiență, iar într-un final singura soluție rămâne operația.

“Atunci când pacienta se va prezenta la cabinet, fizioterapeutul îi va efectua o evaluare, urmând să conceapă un program de recuperare personalizat ce poate fi alcătuit din kinetoterapie individualizată și electrostimulare perineală. Exercițile presupun efectuarea unor serii de contracții perineale, având un timp variat de contracție în funcție de fiecare persoană, în diferite posturi indicate de specialist, cu scopul de a întări musculatura pelvină. De asemenea, prin electrostimulare se va urmări ca prin plasamentul electrozilor să se obțină contracția aceleiași zone, astfel încât pacienta să aibă forța și rezistența musculară necesare pentru a nu mai experimenta pierderi de urină”, adaugă fizioterapeut Bogdan Goga.

Procedurile nu sunt dureroase și devin cu atât mai eficiente cu cât femeia se prezintă mai devreme la fizioterapeut. Pentru rezultate vizibile, sunt necesare minim 10 ședințe.

Terapie pentru Mișcare este un cabinet de recuperare medicală ce abordează integrativ problemele pacientului prin utilizarea unor practici moderne precum: masajul, fizioterapia, stimularea electrică funcțională, drenajul limfatic, kinetoterapia, terapia manuală, osteopatia, kinesiotapingul, reeducarea posturală, crioterapia, terapia Vojta și reeducarea uroperineală.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.