Infertilitatea şi chisturile ovariene – între mit şi adevăr

GyneraAtunci când primesc diagnosticul “chisturi ovariene“, multe femei sunt bulversate din cauza temerilor frecvente asociate acestora: intervenţia chirurgicală sau riscul apariţiei tumorilor cancerigene. Cu toate acestea, un pericol pe care foarte puţine îl iau în calcul este cel al instalării infertilităţii din cauza chisturilor ovariene.

Întâlnite la aproximativ 5% dintre femei, chisturile ovariene sunt o veste îngrijorătoare pentru orice femeie. Astfel, apar întrebări precum: afectează chisturile ovariene fertilitatea? Dacă da, cum?

În majoritatea cazurilor, prezența chisturilor ovariene nu afectează capacitatea de procreere. Deși un efect major al acestora este faptul ca pot perturba ovulația și provoca fertilitate scăzută, este important să reținem că apariția lor nu reprezintă o cauză exclusivă a infertilității, întrucât în majoritatea cazurilor depinde de tipul de chisturi pe care îl aveți, de dimensiune și de numărul lor.

În schimb, în momentul în care vorbim despre sindromul ovarelor polichistice (SOP), atunci se poate vorbi despre probleme în obținerea unei sarcini, deoarece acesta afectează ovulația și reprezintă un factor de risc pentru fertilitate.

Ce trebuie să știm: aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat în viață un chist ovarian.

Sursa apariției chisturilor ovariene și impactul asupra fertilității

“În majoritatea situațiilor, chisturile care se dezvoltă la nivelul ovarelor sunt chisturi funcționale, asimptomatice, ceea ce înseamnă că nu prezintă pericol și vor disparea în câteva luni. Acestea apar în timpul unui ciclu menstrual normal și nu afectează fertilitatea. Chisturile ovariene pot apărea și în cazul în care ovarele funcționeaza normal la femeile sănătoase. Un alt tip de chist este chistul dermoid, care conține o varietate de țesuturi ca păr, țesut epitelial, sebum însă acesta apare destul de rar. Este important să știți faptul că, atât timp cât aceste chisturi patologice nu capătă dimensiuni mari, nu prezintă risc pentru fertilitate. Ele fie se absorb, fie necesită o minimă intervenție chirurgicală, însă nu conduc la infertilitate”
susține dr. Irina Oproiu, medic ginecolog in cadrul Gynera Fertility Center.

Pe de altă parte, există două afecțiuni ale ovarelor care duc la apariția unor chisturi cu risc ridicat de pericol asupra fertilității: sindromul ovarelor polichistice și endometrioza. Aceste două tipuri de chist ovarian scad semnificativ șansele unei femei de a concepe un copil.

Ce este sindromul ovarelor polichistice (SOP) și cum afectează fertilitatea?

“Sindromul ovarelor polichistice (SOP) are ca manifestare ciclcuri menstruale neregulate și anovulatorii și constă în evidențierea ecografică a peste 12 microchiste pe fiecare dintre cele 2 ovare. Această condiție medicală poate duce la mărirea ovarelor iar dacă este lăsată netratată, duce la infertilitate” – explică dr. Irina Oproiu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center.

De ce se întâmplă acest lucru?

În cazul femeilor cu SOP, există un dezechilibru hormonal care nu permite ca ovocitul să ajungă la maturitate. Foliculii cresc, dar insuficient și ovulația nu are loc. În schimb, unii rămân depozitați sub forma chisturilor, iar progesteronul nu mai este produs. În absența acestui hormon, ciclul menstrual este dereglat, deci conceperea unui copil devine imposibilă. Mai mult decât atât, femeile cu SOP au o rată mai mare de avort sau naștere prematură a fătului.

Endometrioza

Endometrioza este definită prin prezența de tesut endometrial glandular și stromal în afara cavității uterine. Localizate la nivelul ovarului, chistele endometriozice pot împiedica ovulația. De asemenea, această afecțiune poate declanșa infertilitatea prin depunerile de țesut endometrial la nivel tubar, fapt ce poate periclita funcționarea trompei uterine.

Tratamentul infertilității asociat endometriozei moderate poate include contraceptive orale, însă de cele mai multe ori se apelează la tratament chirurgical. Un alt risc îl reprezintă și faptul că rata de recurentă a bolii este de 40%, în ciuda tratamentului care îndepărtează durerea.

Recomandările specialiștilor Gynera în cazul în care simțiți dureri abdominale sau aveți dereglări menstruale este să mergeți la un consult ginecologic pentru o evaluare amanunțită a funcționalității ovarelor și a nivelului de hormoni sexuali. De asemenea, pot fi necesare anumite analize de sânge pentru depistarea eventualelor infecții care influențează fertilitatea.

De asemenea, este foarte important ca stilul de viață sănătos să sprijine tratamentul medicamentos.

Nu toate femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice sau endometrioză vor avea probleme în a rămâne însărcinate, deoarece starea de fertilitate depinde foarte mult și de severitatea afecțiunii. În condițiile în care lista simptomelor posibile este foarte largă, trebuie ținut cont că fiecare caz în parte poate avea particularitățile lui.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.