Cafeaua – Ingredientul Secret al lunii februarie

Cofee ElectoluxAlegerea lunii februarie de pe platforma The Secret Ingredient este cafeaua. Pe aceasta platforma, Electrolux propune lună de lună un ingredient secret şi trucuri profesionale pentru a-l integra uşor şi simplu în reţetele realizate chiar în bucătăria proprie.

Cei aproape 100 de ani de experienţă în dezvoltarea electrocasnicelor pentru cei mai renumiţi Chefi din Europa constituie inspiraţia Electrolux pentru platforma The Secret Ingredient. Astfel, Electrolux aduce excelenţă în bucătărie nu doar prin electrocasnice de top, ci şi prin informaţiile oferite. Pe platformă pot fi găsite informaţii despre istoria, valorile nutritive, reţete şi idei de integrare a ingredientului secret al lunii în meniul de zi cu zi. Toate aceste informaţii, sfaturi şi secrete sunt oferite de Chefii parteneri Electrolux.

Cafeaua – ingredientul lunii februarie

Boabele de cafea sunt considerate un bun preţios care provine din zonele cu climate tropicale. Cele mai apreciate boabe aparţin soiului arabica, ce creşte în zonele muntoase ale Etiopiei, în bazinul brazilian al Amazonului şi în Munţii Albaştri din Jamaica.

Cele mai vechi informaţii despre cafea datează din secolul IX, când un pastor etiopian de capre a descoperit proprietăţile stimulante ale cafelei, observând că animalele deveneau agitate după ce rodeau frunzele acestei plante. Cafeaua a ajuns pe tărâmul European în perioada Renaşterii, când un pionier în prepararea cafelei a introdus acest condiment în Marea Britanie şi Franţa. Sub conducerea lui Louis al XIV-lea, cafeaua a devenit o băutură la modă la Versailles, fiind introdusă la curte de ambasadorul otoman al acelor timpuri.

Cafeaua în reţete

Cafeaua, este folosită atât în reţete dulci, cât şi sărate, de la cunoscutul desert tiramisu, la mixul de cafea neagră adăugat şuncii sau bacon-ului în specialităţi tipice Americii de Sud.

Combinată cu sare, piper şi alte condimente, cafeaua poate fi introdusă în reţete pe bază de carne pentru grătar sau afumătoare, pentru a oferi o savoare deosebită. De asemenea, esenţa de cafea este cunoscută pentru aroma intensă pe care o oferă dulciurilor, de la glazuri pe bază de cafea şi creme pentru eclere, la torturi şi trufe de ciocolata.

Trufe de ciocolata şi cafea

Un desert consistent, cu o uşoară aromă amăruie
Magnus Albrektsson
Albrektsson Gastronomic, Suedia

Ingrediente
260 g de ciocolată neagră
100 g de lapte cu ciocolată
180 g de smântână grasă
80 g de unt
50 g de cafea boabe
1 lingură de cardamom verde
4 cl Frangelico sau alt lichior de alune
Cacao pudră, alune sau migdale mărunţite

Mod de preparare
1. Se rupe ciocolata în bucăţi mari. Se adaugă într-un vas cu untul moale.
2. Se amestecă smântâna, cardamonul şi boabele de cafea într-o tigaie mica până când fierbe compozitia. Se lasă la răcit timp de 30 de minute.
3. Se strecoară cafeaua printr-o sită fină. Se toarnă cafeaua peste amestecul de unt cu ciocolată, compoziţia pregătindu-se la bain-marie. Se amestecă până se topeşte ciocolata, iar compoziţia devine fină. Se adaugă lichiorul şi se amestecă.
4. Se lasă la frigier peste noapte. Se porţionează în trufe mici rotunde de ciocolată.
5. Se rostogolesc trufele în pudra de cacao sau în nuci mărunţite (ex.: alune de pădure, migdale etc.)

Descoperă şi tu ingredientul secret al lunii februarie accesând platforma The Secret Ingredient Electrolux şi încearcă experienţe culinare desăvârşite, chiar la tine acasă!

 

Tags: , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Privacy Preference Center