Şansa de a fi mamă după diagnosticul cu fibrom uterin

doctorFibroamele uterine sunt o afecţiune frecvent întâlnită în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 35 şi 40 de ani. Aproape 25% dintre acestea manifestă o astfel de afecţiune, iar procentul creşte până la 40% în cazul femeilor aflate în jurul a 50 de ani, conform unui studiu realizat de către Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie.

Fibromul de dimensiuni reduse poate fi ţinut sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos, pentru a se regla ciclul menstrual, a se anula simptomele tumorii şi de a o împiedica să crească, însă în cazul unei tumori de dimensiuni mari era necesară realizarea operaţiei de histerectomie, ce presupune extirparea ăntregului uter. Operaţia laparoscopică conservatoare face acum posibilă extirparea tumorii fără a pune în pericol uterul, fiind ideală pentru femeile care îşi doresc să devină mame.

Simptomele şi diagnosticarea fibromului uterin

“În multe dintre cazuri pacientele nu prezintă simptome şi atunci fibroamele sunt trecute cu vederea. Ca rezultat, ajung la spital în stare depăşită, anemice, după ce pierd foarte mult sânge, îngreunând astfel tratamentul, dar şi posibilitatea unei vieţi normale şi a şansei de a fi mamă. Mai mult decât atât există anumite studii care demonstrează că fibromul uterin ar putea fi o cauză a infertilităţii, pentru că poate împiedica implantarea în uter a oului fertilizat, făcând puţin probabil succesul de fertilizare in vitro, dar şi deoarece creşte considerabil riscul de avort spontan”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Printre simptomele pe care le pot avea pacientele cu fibrom uterin amintim menstruaţia abundentă, durerea la menstruaţie, sângerările între cicluri, contactul sexual dureros, problemele urinare, naşterea prematură, avortul spontan. Din cauza sângerărilor abundente, femeile pot ajunge la anemie.

Deşi diagnosticarea se poate realiza printr-o simplă ecografie şi un examen clinic manual, foarte multe femei aşteaptă până la cinci ani pentru a merge la ginecolog. Acest fapt creşte necesitatea unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia.

Ce trebuie să stiţi despre operatia laparoscopică

Operaţia este una dintre cele mai dificile operaţii laparoscopice din punct de vedere tehnic, iar pentru realizarea sa în siguranţă este nevoie de mai multe intervenţii efectuate asistat. Intervenţia are loc sub anestezie totală şi de multe ori durează mai mult de două ore. Pacienta va trebui să nu mai mănânce încă de cu o seară înainte, pentru ca tubul digestiv să aiba conţinut minim şi să nu încurce accesul către uter.

Există posibilitatea ca un fibrom de dimensiuni medii să se afle în imediata vecinătate a unei artere, fapt ce aduce un risc important de sângerare. De asemenea, în unele cazuri fibromul poate ajunge la dimensiuni gigantice, depăşind dimensiunea uterului propriu-zis. Aceste situaţii impuneau operaţia deschisă, cu toate neajunsurile şi riscurile ei. Pe măsură ce creşte numărul intervenţiilor laparoscopice, orice fibrom se consideră operabil laparoscopic până la proba contrarie.

„Această schimbare de paradigmă a dus la efectuarea unor operaţii laparoscopice aproape imposibile. Cea mai impresionantă intervenţie pe care am realizat-o personal, este îndepartarea unui fibrom gigant de 11 cm, ce ocupa întregul perete posterior al uterului, în contact intim cu ambele artere uterine. Pacienta de 36 de ani a ajuns la mine după ce mai mulţi medici i-au spus că şansele de păstrare a uterului sunt minime, şi doar în urma unei operaţii clasice. A fost una dintre cele mai dificile intervenţii de până acum, operaţie în urma căreia uterul a trebuit să fie reconstruit, mutilat fiind de această tumoră. Aspectul cel mai fericit este acela că pacienta este acum însărcinată în trimestrul III, fapt ce pentru mulţi medici încă reprezintă un miracol”
, povesteşte Dr. Silviu Istoc.

Şansa de a fi mamă şi după operaţie

Operaţia de histerectomie este o experienţă traumatizantă pentru orice femeie. Deoarece fibroamele apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă, imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine mari modificări în viaţa si comportamentul femeilor cu această afecţiune. În acest sens soluţia salvatoare se poate regăsi în varianta conservatoare laparoscopică, o soluţie ideală pentru femeile care doresc conservarea uterului.

Spre deosebire de operaţia de histerectomie clasică, laparoscopia face posibilă o recuperare foarte rapidă, externarea făcându-se în 24 de ore. Din punct de vedere psihologic, laparoscopia nu afectează în niciun fel încrederea în sine a pacientei datorită menţinerii uterului, recuperării rapide şi în special a posibilităţii de a avea copii.

“Pentru a nu mai ajunge în astfel de situaţii critice, femeile ar trebui să inveţe să meargă la un control de specialitate la fiecare an. Sunt fibroame care evoluează foarte rapid şi sunt fibroame care chiar şi în câteva luni cresc foarte mult, astfel că un control făcut la timp le poate scuti de procedurile chirurgicale majore şi poate ajuta la menţinerea sănătăţii atât fizice, cât şi psihice”, adaugă Dr. Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.