Depresia, cea mai frecventă tulburare psihică

tratament depresieOricine se simte trist ocazional, pentru o perioadă scurtă de timp şi ca reacţie normală la o anumită greutate prin care trece. Însă depresia este o boală care afectează atât modul în care aceasta simte, gândeşte şi acţionează, dar şi corpul acelei persoane. Pentru că este una dintre cele mai frecvente tulburări psihice actuale, www.depresiv.ro lansează campania de conştientizare „Recolorează lumea din jurul tău” menită să atragă atenţia asupra modului în care percep realitatea persoanele care suferă de depresie.

Multe dintre persoanele cu boli depresive nu vor să accepte faptul că au astfel de afecţiuni şi, ca urmare, nu căuta tratament. Medicaţia, psihoterapia şi alte metode pot fi eficiente în marea majoritate a cazurilor de depresie.

Care sunt cauzele şi simptomele depresiei?

De cele mai multe ori, depresia este cauzată de o combinaţie de factori genetici, biologici, factori de mediu şi psihologici. Depresia este o tulburare a stării afective, care modifică modul în care trăim şi percepem emoţiile, fiind însă total diferită de ceea ce în mod current numim o tristeţe trecătoare. Evenimentele traumatice, asocierea cu alte boli cronice, expunerea la stress major, expunerea la diverse forme de presiune din partea societăţii şi chiar istoricul de depresie în familie sunt factori de care trebuie să se ţină cont.

Un episod al depresiei clinice prezintă mai multe simptome fizice, comportamentale şi cognitive care sunt prezente în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puţin două săptămâni. Este important de menţionat faptul că nu toate persoanele care suferă de această tulburare vor avea aceleaşi simptome.

Printre cele mai răspândite simptome ale depresiei clinice se află dispoziţia tristă, diminuarea interesului său a plăcerii pentru aproape toate activităţile considerate plăcute înainte de episodul depresiv, modificarea greutăţii corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni, tulburările de somn, oboseala, vinovăţia excesivă, diminuarea capacităţii de a gândi, gânduri de suicid, dureri ale unor părţi ale corpului, fobii, abuz de alcool sau alte subtanţe.

Ce e de făcut?

În cazul unei persoane care suferă de depresie este absolut necesară evaluarea completă a stării fizice şi psihice a acesteia, în vederea elaborării unui plan terapeutic imediat şi pe termen mai lung. Cele mai cunoscute metode de tratament sunt tratamentul medicamentos și psihoterapia, însă acestea pot fi completate şi cu tratamente alternative.

Tratamentul medicamentos este prescris de către medicul psihiatru în funcţie de severitatea depresiei şi are la baza antidepresivele. În funcţie de alte tulburări precum anxietatea, simptome psihotice sau în cazul unor depresii care răspund greu la antidepresive se pot asocia anxiolitice, antipsihotice, timostabilizatoare sau se poate recurge chiar la electroconvulsoterapie. Extrem de important este faptul că tratamentul antidepresiv nu provoaca dependenţă.

Psihoterapia poate fi recomandată că unic tratament în cazul depresiilor uşoare. În funcţie de tipul depresiei şi de personalitatea individului, tratamentul apelează la mai multe tipuri de terapii: cognivită, interpersonală, comportamentală, orientare psihanalitica, terapii familiale. Eficacitatea psihoterapiei este larg recunoscută, fiind ideală în cazul persoanelor care nu pot lua medicamente şi aducând mari îmbunătăţiri în viaţa pacienţilor.

În tratarea depresiei, importanţa este şi schimbarea stilului de viaţă al pacientului. Sportul, hrana echilibrată şi somnul sunt elemente-cheie în construirea unei stări psihice bune. Pacienţii sunt încurajaţi să apeleze la familie şi prieteni, să facă voluntariat sau să se înscrie la cursuri care le fac plăcere, suportul social îmbunătăţind modul în care persoanele depresive se reintegrează în societate. La acestea se adaugă şi tratamente alternative precum meditaţia, yoga sau acupunctura.

Platforma online, www.depresiv.ro, reprezintă un punct solid de sprijin pentru cei care suferă de depresie, oferind informaţii complexe despre tulburarile specifice, sfaturi pentru tratarea acestora şi explicarea factorilor ce conduc la apariţia unor astfel de dispoziţii, de câtre specialişti avizaţi din domeniul psihiatriei. Astfel, puteţi consulta platforma pentru a cunoaşte mai multe detalii despre apariţia depresiei, fie atunci când vă confruntaţi personal cu aceasta sau când cei dragi prezintă simptomele specifice.

 

Tags: , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.