Răceală, gripă sau viroză – cum facem diferenţa?

fluNas înfundat, usturime în gât şi febră – simptome cu care toţi ne-am confruntat la un moment dat, însă fără să ştim dacă este vorba de o simplă răceală, gripă sau o viroză de sezon. Care este diferenţa între aceste boli şi mai ales cum le putem trata? Deşi la prima vedere pot avea manifestări asemănătoare, aceste 3 tipuri de afecţiuni impun remedii diferite pentru tratarea acestora.

Un nou anotimp, o altă afecţiune
„Perioada anului şi condiţiile meteorologice specifice pot influenţa semnificativ tipurile de afecţiuni care pot apărea. Astfel, o simplă răceală se va manifesta pe parcursul întregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult în perioada de iarnă, noiembrie-februarie, când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruşte de temperatură şi virusurilor gripale. Virozele respiratorii se transmit în special prin contactul direct sau indirect cu persoana contaminată, aşadar sunt prezente tot timpul anului şi depind foarte mult de abilitatea individuală a organismului de a se apăra în fata agenţilor patogeni“, explică specialistul Ropharma, doctor imunolog Tania Bejan.

Atenţie la simptome!
Răceala este o infecţie virală provocată în special de rinovirusuri, care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele şi căile respiratorii. De regulă, simptomele răcelii debutează la 3 zile de la infecţie printr-o stare generală de disconfort, senzaţii de usturime ale faringelui şi rinoree.

Atunci când infecţiile virale se manifestă exclusiv asupra căilor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreţii nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii.

„Gripa este cea mai periculoasă viroza respiratorie, fiind provocată de virusul gripal, care se manifestă mai amplu, că o infecţie a plămânilor şi a căilor respiratorii. Anual, aceasta afectează aproximativ 12% din populaţie, iar primele semnale sunt date de febră, tuse, migrene şi o stare generală de rău a organismului.

Este important de reţinut că antibioticele nu sunt eficiente în cazul răcelilor, gripei şi virozelor respiratorii, decât în cazul în care este vorba şi de o infecţie bacteriană asociată acestora. Altfel, acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare negative decât beneficii în interiorul corpului. Atunci când organismul nostru se luptă cu o afecţiune virală, este posibil să se instaleze şi o suprainfecţie bacteriană, din cauza sistemului imunitar slăbit. Doar în acest caz este utilă administrarea antibioticelor, care pot să omoare direct bacteriile sau le împiedice să se raspandeasca“, explică specialistul Ropharma, doctor imunolog Tania Bejan.

Tratamentele recomandate se diferenţiază în funcţie de fiecare afecţiune, simptomatologie şi tipul de infecţie, însă este important ca toate să aibă o acţiune antiinflamatoare asupra cailor respiratorii infectate, antispastica pentru a calma tusea şi emolienta pentru fluidizarea şi eliminarea eficientă a secreţiilor nazale.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.