Bolile autoimune – când propriul sistem imun atacă fertilitatea

Gynera Fertility CenterStatisticile și-au spus cuvântul: bolile care au un impact mai mic sau mai mare asupra fertilității constituie o problemă complexă. În general, cauzele infertilității de cuplu sunt, în proportie de 35%, legate de afecțiunile femeilor, 35% de afecțiunile bărbaților, 20% de afecțiuni ale ambilor parteneri, iar în 10% din cazuri cauza rămâne neelucidată.

Însă ce se întâmplă cu restul de 10% din cazuri în care factorii declanșatori nu sunt complet elucidați? Multe sunt corelate cu dereglări ale sistemului imunitar – bolile autoimune, care se manifestă atunci când propriul sistem de apărare percepe organismul ca pe un inamic și produce anticorpi împotriva acestuia.

Există peste 80 de tipuri de boli autoimune, multe dintre ele au simptome asemănătoare și pot acționa similar asupra organismului, ceea ce face diferențierea între ele mai dificilă. Un numitor comun al acestor boli este determinat de faptul că reacțiile sistemului imunitar nu mai funcționează corespunzător, iar sistemul de apărare începe să atace celulele organismului, inclusiv cele reproducătoare, afectând astfel procese esențiale pentru obținerea unei sarcini: rezerva ovariană și ovulația.

Bolile autoimune și tratamentul acestora – un cuțit cu două tăișuri

Dereglările autoimune ale organismului constituie o premisă pentru ca celulele embrionare să fie interpretate de sistemul imun ca fiind străine (ca un atac asupra corpului) și astfel să se inițieze distrugerea acestora înainte ca embrionul să fie implantat în uter, inhibând astfel concepția sau provocând un avort spontan.

“Deși cele mai frecvente boli autoimune specifice femeilor (tiroidita autoimună, artrita, boala Crohn, lupus, psoriazis, boala Addison și diabetul de tip I) nu afectează în principal sistemul reproducător, ele pot influența fertilitatea prin tulburările metabolice pe care le induc: amenoree sau cicluri menstruale anovulatorii.

Mai mult decât atât, tratamentele prescrise pentru aceste boli pot constitui un pericol pentru fătul în dezvoltare sau pot la rândul lor să ducă la creșterea riscului de avort spontan. Astfel, deși ameliorarea acestor afecțiuni depinde de terapiile medicamentoase, reversul medaliei este întocmai îngreunarea conceperii unui copil, din cauza deteriorării foliculilor ovarieni sau efectelor nocive asupra fătului.” – afirmă dr. Dorina Codreanu, medic specialist Obstetrică-Gnecologie cu supraspecializare FIV în cadrul Gynera Fertility Center.

Totuși, “simptomele bolilor autoimune se manifestă în etape, prin perioade de maximă activitate și perioade de remisie. În acest context, specialiștii Gynera recomandă plănuirea sarcinii în intervalele în care simptomele sunt inactive și medicația întreruptă pentru a reduce la minimum riscurile asociate: restricția de creștere intrauterină a fătului, preeclempsia severă, apariția trombozelor, avortul spontan.” adaugă dr. Dorina Codreanu.

Infertilitatea masculină și bolile autoimune

Factorii care determină infertilitatea masculină sunt la fel de numeroși și complecși ca în cazul femeilor, iar bolile autoimune nu lipsesc nici ele de pe această listă. “Acestea afectează capacitatea de reproducere masculină prin apariția în lichidul seminal a anticorpilor care atacă spermatozoizii. Astfel, spermatozoizii își pot modifica motilitatea, structura, funcțiile sau provoca blocaje, efecte ce împiedică drastic procesul de concepere a unui copil.” – susține dr. Dorina Codreanu, medic primar Obstetrică – Ginecologie cu supraspecializare FIV în cadrul Gynera Fertility Center.

Atunci când sunt încă în stadii incipiente, bolile autoimune pot fi greu de identificat atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Procedura de depistare a acestora implică de cele mai multe ori, pe lângă testele de sânge și o colaborare între ginecolog și alți specialiști (endocrinolog, reumatolog, specialist în imunologie). Majoritatea deficiențelor imunitare nu pot fi vindecate în totalitate, astfel că în cele mai multe cazuri este nevoie de terapie medicamentoasă pentru a stabiliza simptomele. Netratate pe termen lung, aceste afecțiuni pot duce la infertilitate, iar în acest caz singura soluție pentru o sarcină rămâne fertilizarea in vitro.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.