Otoplastia te ajută să ai urechi perfecte
„Orice deformare a urechilor, înnăscută sau dobandită, poate duce la scaderea stimei de sine, probleme de adaptabilitate într-un cerc social, cu efecte nu doar de ordin estetic, ci chiar psihic și social”, precizează chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos.
Otoplastia este intervenția ce permite atât îndreptarea urechilor (apropierea lor de cap), cât și modelarea sau reducerea mărimii acestora.
Ce pacienți pot beneficia de otoplastie?
În cazul copiilor, operația se poate face numai după vârstă de 4-6 ani, atunci când urechea ajunge la dimensiunea finală.
„Operația este de preferat să se relizeze înainte ca pacientul să intre în colectivități precum școala, deoarece există riscul apariției unor traume psihice cauzate de remărcile negative ale colegilor. Avantajul este că la această vârstă cartilagiul este extrem de maleabil, și permite cu ușurință conturarea unei noi forme a urechii/urechilor”, declară chirugul estetician Silvia Stănculescu Vasalos, medic în cadrul clinicii Metamorphosis Center.
Adulții care nu sunt mulțumiți de simetria sau de forma acestora sau au suferit accidente soldate cu modificări ale aspectului, își pot recâștiga încrederea tot cu ajutorul otoplastiei.
„Una dintre personalitățile marcante care au nevoie de această intervenție este Barack Obama. Chiar și Jennifer Garner sau Kate Hudson ar trebui să se gândească serios la o astfel de intervenție”, spune Silvia Stănculescu-Vasalos.
Ce probleme ale formei urechilor se pot corecta prin otoplastie?
“Ureche în cupă” – când urechea externă este anormal de mica;
“Ureche de liliac” – când urechea crește perpendicular capului și nu paralel cu acesta;
“Ureche conopidă” – cauzată de un traumatism sau de o inflamație;
“Ureche scoică” – pliurile și cutele lipsesc;
“Ureche telefon” – când partea de mijloc este mai apropiata de cap, iar partile latrale sunt ridicate;
„Ureche pleoștită” – partea superioară a urechii este pliată și cade în față;
Lobul urechii este mărit, lung, prea scurt sau zimțat;
Aspect deformat al pliurilor sau creșterea insuficientă a urechii;
Macrotia (urechi prea mari);
Microtia (urechi prea mici).
Ce indicații pre și post operatorii există?
Ca și în cazul oricărei alte operații estetice, se efectuează câteva analize de laborator (urină, EKG, radiografii, sânge), este interzisă administrarea de medicamente antiinflamatoare care pot accentua sângerarea. Medicul estetician trebuie anunțat înainte de operație dacă a intervenit o răceală sau o infecție de orice fel.
De asemenea:
nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții înaintea operației;
nu vă administrați aspirină sau medicamente ce o conțin, cu 2 săptămâni înainte de operație;
la femei, operația trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
dacă fumați, planificați să va lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă reapucați decât după minim 2 săptămâni după;
evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație, în special în regiunea facială;
nu urmați o dietă strictă înainte de operație deoarece poate întârzia vindecarea.
Ce presupune intervenția chirurgicală?
În funcție de complexitate, operația de otoplastie durează de la 1 la 3 ore, sub anestezie generală la copii, și locală la adulți. Intervenția presupune o incizie în spatele urechii pentru a evidenția cartilajul. Apoi, cu ajutorul unor fire neresorbabile, cartilajul este remodelat și apropiat de cap.
„După operație (ambulator sau cu spitalizare de 24 de ore) pacientul va trebui să poarte timp de o săptămână un bandaj compresiv, apoi pentru o lună se indică purtarea unei bentițe protectoare, pentru a susține urechile în poziția dorită”, menționează chirurgul estetician.
Fiind o operație cu riscuri minime pot apărea mici cheaguri de sânge în spatele urechii, la nivelul inciziei.
Otoplastia vă poate ajuta să vă îmbunătățiți considerabil viața socială. Prețul intervenției este de 1.200 euro.
Pentru mai multe detalii puteți accesa www.silviastanculescu.wordpress.com sau www.metamorphosiscenter.ro.
Despre Dr. Silvia Stănculescu-Vasalos
Dr. Silvia Stănculescu Vasalos este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, iar din anul 2008 are competențe pe vibro-lipoaspirație și este specializată în chirurgie cosmetică, în cadrul Clinicii Milenio Portugalia, sub îndrumarea Prof. Dr. Angelo Rebelo. Cursurile prestigioasei clinici Milenio sunt certificate de către Academia Internațională de Chirurgie Cosmetică.
Este membră a asociațiilor profesionale Societatea Academică Română de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, Asociația chirurgilor plastici din România și Societatea Română de Chirurgie Estetică.
at 6:38 pm
Otoplastia e o procedura foarte eficienta si destul de simpla. Eu sunt una dintre pacientele doamnei doctor Silvia Stanculescu Vasalos, m-a operat la Medicover si a decurs excelent operatia. Mi-am revenit repede, cicatricile sunt minore dar cu timpul o sa fie din ce in ce mai putin vizibile. Am scapar de un complex care m-a bantuit toata viata in mai putin de 3 ore!