Crioconservarea de ovocite – o şansă pentru viitor!

clinica GyneraVârsta la care femeile aleg să devină mămici este tot mai înaintată de la an la an, iar motivele din spatele acestei decizii variază în funcţie de persoană. Dintre toate, factorul social joaca un rol foarte important, în contextul în care tot mai multe femei doresc sa se concentreze în primul rând asupra clădirii unui viitor profesional de succes şi apoi asupra întemeierii unei familii.

Pe de alta parte, situaţia materială instabila a cuplurilor cu vârste cuprinse între 20-30 de ani sau apariţia anumitor probleme de sănătate neprevăzute constituie alţi factori care determină această decizie de a amâna căsătoria şi apoi sarcina. Astfel, în prezent, doar 54% dintre femeile din România au o sarcină la vârsta recomandată de medici.

Reversul medaliei acestei decizii este că după vârsta de 30 de ani, există o serie de factori care pot îngreuna sau aduce complicaţii acţiunii de concepere. În plus, pe măsură ce înaintează în vârstă, organismul feminin este supus unor noi schimbări ce afectează drastic fertilitatea acesteia:
– Rezerva ovariană scade: o femeie între 25 şi 35 de ani are în medie 25% şanse să rămână însărcinată în cursul unui ciclu menstrual. După această vârstă, rezerva ovariană este în scădere, iar şansele de sarcină mai sunt doar de 12% la 35 de ani şi de 6% la 40.
– Căptuşeala din uter (endometrul) devine mai subţire cu vârsta, astfel că uterul nu poate susţine până la capăt ovulul fecundat.
– Secreţiile vaginale devin mai puţin fluide şi resping cu mai multă uşurinţă spermatozoizii.

Un răspuns ce adresează şi oferă soluţii pentru sporirea sau conservarea fertilităţii feminine pe termen lung este crioconservarea ovocitelor – procedură modernă care permite femeilor să-şi congeleze ovulele sănătoase pentru o concepţie ce va avea loc în viitor. În acest sens, clinica Gynera este unul dintre deschizătorii de drumuri pentru prezervarea fertilităţii, oferind pacienţilor săi cele mai noi metode de crioconservare a celulelor reproductive sau embrionilor.

Când este momentul să apelezi la crioconservarea ovocitelor?
Crioconservarea ovocitelor a devenit în ultimii ani o soluţie tot mai frecventă pentru problema vârstei şi influenţa acesteia asupra fertilităţii, iar multe femei preferă să apeleze la această procedură pentru a-şi prezerva ovulele sau ovocitele la vârsta la care acestea sunt integre şi sănătoase, pe la 20-25 de ani, evitând astfel viitoarele probleme cu producţia sau calitatea acestora.

Mai mult decât atât, crioconservarea constituie şi o modalitate optimă de prezervare a fertilităţii pentru femeile care suferă de cancer şi urmează chimioterapie, întrucât medicaţia şi terapia cu radiaţii pot îngreuna succesul concepţiei, pot altera funcţiile ovarelor şi încetini producţia de ovule.

Cum se realizează crioconservarea?
Procesul de crioconservare începe cu un tratament hormonal injectabil pentru accelerarea ovulaţiei şi maturarea mai multor ovule. Atunci când, în urma analizelor şi monitorizarii ecografice, se obţine maturarea optimă, ovulele sunt recoltate prin puncţie ovariană, sub control ecografic. Aceasta se efectuează prin vagin şi presupune explorarea cu acurateţe a acestei zone cu ajutorul imaginilor oferite de o ecografie ce se realizează simultan. Puncţia ovariană durează aproximtiv 20 de minute şi necesită anestezie locală.

Ovocitele obţinute în urma recoltării sunt depozitate în azot lichid la -196 grade Celsius pentru o perioadă îndelungată, până când cuplul doreşte să conceapă un copil.

Odată luată decizia de a aduce un bebe pe lume, ovocitele vor fi scoase de la conservare şi fertilizate in vitro în laborator cu spermatozoizii partenerului. După ce ovulul este fecundat, acesta va fi inseminat artificial prin tehnici recomandate de medic în funcţie de particularităţile medicale individuale.

„Rata de succes a acestui procedeu este aproximativ aceeaşi ca la fertilizarea in vitro, cam de 20-25%. Crioconservarea este o procedură extrem de complexă ce oferă o şansă în plus cuplurilor care au probleme cu conceperea unui copil. Aceasta e recomandată pentru autoconservarea fertilităţii înainte de chimioterapie, radioterapie, în cazul unor boli autoimune, sau care afectează sănătatea sistemului reproducător. În plus, în cadrul clinicii Gynera, această procedură se realizeaza şi pentru bărbaţi, prin colectarea şi congelarea mai multor probe de spermă, în zile diferite. În cazul bărbaţilor, această necesitate poate apărea înaintea unei vasectomii, înainte de intervenţii la nivelul testiculelor, în cazul diagnosticului de boli ce determină dificultăţi în colectarea spermei (dificultăţi erectile, probleme psihologice, diabet, afecţiuni ale maduvei spinării, boli psihice) sau boli ce duc la scăderea progresivă a calităţii spermei (azoospermia)”, susţine dr. Dorina Codreanu, Doctor în Ştiinţe Medicale cu supraspecializare FIV.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.