Programul de alimentaţie pentru primul an de viaţă
A te hrăni, şi mai ales a hrăni un copil, nu este o joacă! Majoritatea părinţilor ştiu acest lucru şi, dacă până când au avut un copil au neglijat acest aspect cu ei înşişi, atunci când bebeluşul a apărut în familie au început să devină conştienţi de faptul că trebuie să ia măsuri…
Dar ce este de făcut?
Primul an de viaţă al unui copil reprezintă perioada esenţială în dezvoltarea lui, iar alimentaţia are un rol esenţial. Copilul îşi formează încă din prima zi anumite obiceiuri alimentare, iar ora mesei este o adevărată aventură prin intermediul căreia învaţă, îşi descoperă nevoile şi îşi satisface treptat curiozităţile.
Primul an de viaţă îl vom împărţi în trei perioade esenţiale:
– 0-5: de la naştere până la 5 luni, perioada în care sugarul primeşte lapte matern, singurul aliment perfect adaptat pentru el, care îi poate furniza tot ceea ce este necesar pentru dezvoltare şi creştere. În această perioadă nu este necesară o alimentaţie suplimentară cu suc de fructe sau piure de legume, decât în situaţii speciale în care mama nu poate alăpta sau nu i se recomandă alăptarea.
– 5-7: din luna a 5-a până în luna a 7-a mămicile pot începe diversificarea cu aşa-numitele alimente de completare pentru sugari sub formă de sucuri de fructe, supe strecurate şi primele mese pasate. Mare atenţie: în primele 4 până la 6 luni sugarul nu are nevoie de nicio altă băutură pe lângă masă de lapte! Doar în situaţii speciale, când bebeluşul transpiră puternic, în zilele caniculare sau în cazul în care are febră sau diaree şi pierde o cantitate mare de apă, are nevoie de lichide suplimentare sub formă de apă plată oligominerala sau ceai-tisane preparate cu această apă.
– >10: din luna a 10-a apar primii dinţişori, iar copilul sugar poate fi învăţat treptat cu mâncarea obişnuită. Totuşi, alăptarea poate continuă până la cel puţin 2 ani, cu efecte benefice demonstrate atât pentru copil, cât şi pentru mamă.
Încurajez şi susţin mamele să menţină alăptarea cât mai mult timp şi să înveţe poziţii corecte de alăptare. Hrănirea naturală a bebeluşului are un puternic aspect emoţional. Alăptarea la sân a sugarului reprezintă prelungirea legăturii fireşti, care s-a format încă din viaţa intrauterină, între mama şi bebeluş. Laptele matern este întotdeauna foarte igienic, datorită proprietăţilor nutriţionale şi antiinfecţioase, prin urmare este necesară menţinerea alăptării la sân până la vârsta de cel puţin 1 an, putând continua până la 2 ani.
În ceea ce priveşte momentul optim pentru înţărcare, acesta se face atunci când copilul a atins vârsta de 2 ani – este un proces lent realizat prin eliminarea unei mese la sân, la fiecare câteva zile. Atenţie, însă, la momentele de stres ale copilului – vă recomand să evitaţi înţărcarea atunci când apar primii dinţi la copil.
Evitaţi laptele de vacă, acesta fiind total neadecvat necesităţilor nutriţionale şi fiziologice ale sugarului. Laptele formulă adecvat vârstei şi sugarilor care nu prezintă probleme digestive deosebite se poate găsi că formulă gata preparat, formulă concentrat sau formulă pulbere. Laptele formulă este potrivit pentru bebeluşul care are peste 6 luni şi i se poate oferi direct cu cănuţa sau linguriţa. În cazul în care mama nu poate alăpta, trebuie să apeleze la ajutorul unui specialist pentru alegerea unei formule de lapte adecvat.
Respectaţi cu stricteţe programul de alimentaţie al bebelușului în primul an de viaţă, întrucât în această perioadă organismul lui este în creştere, se dezvoltă structuri anatomice, au loc achiziţii funcţionale şi se învaţă comportamentele, inclusiv cel alimentar.
Dragi cititori, părinţi în devenire sau deja părinţi, dragi bunici, mătuşi, unchi şi prieteni de familie, va anunţăm cu bucurie că, în sfârşit, puteţi răsuflă uşuraţi: lăsaţi îngrijorările deoparte şi nu vă mai faceţi probleme, deoarece aveţi la îndemână soluţia la toate frământările de până acum: cartea PĂRINŢI ALTFEL.
PĂRINŢI ALTFEL reprezintă esenţa viziunii holistice a prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi asupra alimentului şi alimentaţiei şi, la fel că toate celelalte cărţi ale sale, spune adevărul! Studiind lucrările de pe piaţă de carte veţi înţelege că modul în care autorul vede lucrurile reprezintă diferenţa dintre volumul de faţă şi restul lucrărilor create pe tema: sfaturi pentru cei care vor să aibă copii sănătoşi, puternici şi pregătiţi pentru viaţă. Majoritatea cărţilor sunt scrise de nutriţionişti (unii şcoliţi, alţii aflaţi la stadiul de „amatori“), de medici pediatri sau de mămici care au studiat problema alimentaţiei şi au ajuns la anumite concluzii… Oricine poate scrie cărţi pentru copii, de la geneticieni la chefs! Problema este că rari sunt cei care au o imagine de ansamblu, fiecare fiind specializat pe un singur domeniu!