Pe cine afectează varicele? Află cum le poţi preveni Pas Cu Pas
Tot mai multe persoane acuza la un moment dat dureri de picioare continue, însă nu mulţi tratează această durere cu seriozitate. Din lipsă de timp sau din cauza informaţiilor precare, majoritatea persoanelor care prezintă acest simptom ajung prea târziu la doctor, fiind diagnosticaţi cu boala venoasă cronică. Dat fiind că în România nu există platforme de educare cu privire la boală venoasă cronică şi implicaţiile acesteia, a luat naştere comunitatea www.sanatatepascupas.ro, prima sursă de informare ştiinţifică pentru pacienţi, dedicată exclusiv acestei patologii, care afectează aproape jumătate din populaţia adultă.
Pe cine afectează varicele?
Boala Venoasă Cronică, mult mai simplu spus varice, are o evoluţie rapidă, însă tăcută, motiv pentru care majoritatea pacienţilor nu se alarmează la o simplă durere de picioare, o umflătură la nivelul gambelor sau la apariţia unor vene uşor proeminente de culoare albăstruie, însă este foarte important de ştiut faptul că boala venoasă cronica trebuie tratată încă din stadii incipiente. Cu cât boala este lăsată să avanseze, cu atât suprafaţa piciorului afectată este mai mare.
De la femei şi bărbaţi, tineri sau vârstnici, varicele pot apărea la orice vârstă, inclusiv la naştere, ca urmare a unor malformaţii ale sistemului vascular, însă frecventa acestei boli şi a complicaţiilor pe care le implica creşte cu înaintarea în vârstă. Studiile au demonstrat că aproximativ 60% dintre oameni, atât bărbaţi, cât şi femei sunt afectaţi de apariţia varicelor.
Vârstnicii sunt predispuşi acestei patologii, deoarece prezintă şi alte condiţii care favorizează apariţia acestei boli. Vârsta înaintată împiedica deplasarea, iar varicele apar în cazul persoanelor care sunt imobilizate la pat pentru o perioadă mai lungă. De asemenea, îndeosebi pe parcursul iernii, au loc numeroase accidente, iar recuperarea după o fractură de şold, de exemplu, este mediul propice pentru declanşarea afecţiunilor venoase.
Mai mult decât atât, studiile au demonstrate că dintre persoanele cu vârsta de până la 30 de ani diagnosticate cu varice, aproape 80% sunt femei, iar în cazul în care femeia este însărcinată, riscul dezvoltării bolii venoase cornice este şi mai mare. Datorită dublării volumului sanguine, dar şi faptului că femeia gravidă începe să ia În greutate, venele încep să fie mult mai solicitate şi apar spărturile de vase capilare şi varicele. Dacă înainte de a rămâne însărcinată, femeia nu a avut varice, acestea vor dispărea după câteva luni de la naştere, însă în cazul celei de-a doua sarcinii, apariţia varicelor nu va putea fi prevenită.
Sfaturi utile pentru prevenția varicelor
Pentru a preveni apariţia bolii venoase cronice, indiferent de vârstă, medicii recomanda exerciţiile zilnice în aer liber, care vor pune circulaţia sângelui în mişcare şi purtarea unor haine, inclusiv a lenjeriei de corp, care să nu strângă corpul. Este foarte important să se evite perioadele lungi în picioare sau în şezut, fără a face mişcare, iar pentru cei care petrec ore lungi la birou, se recomanda un set de exerciţii ritmice pentru picioare, care ajută la destresarea acestora şi la o mai bună circulaţie a sângelui. Mai mult decât atât, medicii trag un semnal de alarmă şi asupra poziţiei picioarelor încrucişate, care nu este benefică pentru sănătatea picioarelor, deoarece va crea dureri în zona şoldurilor sau a coloanei vertebrale, ducând la apariţia sau agravarea varicelor.
De asemenea, ar fi bine să renunţăm la purtarea hainelor prea strâmte, ciorapilor strânşi pe picior şi şosetelor care blochează circulaţia şi produc inflamarea venelor şi apariţia varicelor. Aceştia pot fi înlocuiţi cu ciorapii de compresie care ajută la dilatarea pereteului venos, asigurând o presiune uşoară.
Purtarea zilnică a tocurilor înalte este un alt obicei dăunător pentru sănătatea picioarelor, în condiţiile în care muşchii gambelor nu mai pot pompa sânge spre venele membrelor inferioare. Se recomandă alternarea purtării tocurilor mai înalte de 2 cm cu cele mai mici, care permit contractarea muschiilor gambelor.
Vizită la medic
La apariţia durerilor de picioare, cel mai indicat este consultarea medicului pentru a diagnostica existenţa bolii şi a încerca stoparea la timp a evoluţiei acesteia. Specialiştii pot diagnostica bolile venoase cronice prin examinarea persoanei şi intervievarea acesteia cu privire la simptomele de tulburare, urmând apoi să recomande tratamentul adecvat în funcţie de natura problemei şi stadiul de dezvoltare în care se afla.