Boala Venoasă Cronică pe înţelesul tuturor

Boala Venoasa CronicaOrele prelungite de stat în picioare sau la birou, tendinţa de a purta încălţăminte şi chiar, îmbrăcăminte departe de a fi confortabile, dar şi expunerea prelungită la căldură şi mulţi alţi factori influenţează în mod negativ sănătatea picioarelor noastre. În prezent, din cauza posturii verticale adoptate de om de-a lungul timpului şi a modificării constante a stilului de viaţă, peste jumătate din populaţia adultă, indiferent de sex sau vârsta, suferă în tăcere de Boala Venoasă Cronică.

Boala Venoasă Cronica este rezultatul instalării afectării venoase, care se dezvoltă atunci când apare hipertensiunea venoasă. De altfel, hipertensiunea venoasă este apare, în special, din cauza refluxului venos datorat valvelor venoase care au devenit incompetente.

„Tocmai pentru că are o evoluţie tăcută, care nu este alarmantă pentru pacienţi, deoarece multe persoane considera că primele simptome şi semne ale bolii sunt un rezultat firesc al activităţii lor zilnice, Boala Venoasă Cronică, pe înţelesul tuturor – varicele, rămâne o boală subdiagnosticata şi subtratata. De regulă, pacientul se prezintă la medicul specialist abia în stadiile grave, când Boala Venoasă Cronica dezvolta complicaţii greu de tratat, precum ulcerul venos de gamba”, explica doamnă Conferenţiar Daciana Branişteanu, medic specialist dermatolog.

Cum şi de ce apar valvele venoase incompetente şi implicit varicele?

În primul rând, venele sunt vase de sânge care au un rol esenţial la intoacerea sângelui din ţesuturile periferice către inimă. Astfel, sângele de la nivelul membrelor inferioare se întoarce la inimă, de unde este trimis către plămâni pentru a se încărca cu oxigen. Acest flux venos este unidirecţional, de la nivelul membrelor inferioare către inimă şi este, în principal, rezultatul contracţiei musculaturii de la nivelul picioarelor şi existenţei valvelor venoase. Altfel spus, contracţiile musculare împing sângele venos de jos în sus datorită valvelor venoase, care se opun întoarcerii venoase, acest sistem purtând denumirea de reflux venos.

Atât din cauza posturii verticale, cât şi a tulburărilor datorate stilului de viaţă, cu timpul, presiunea exercitată de către sângele venos asupra peretelui venelor se măreşte. Ca o urmare directă, venele se dilatează prin îndepărtarea pereţilor venoşi. Pe termen lung, îndepărtarea pereţilor venoşi unul faţă de celălalt duce la imposibilitatea valvelor venoase de a se mai închide perfect. Odată ce valvele venoase de la nivelul membrelor inferioare nu se mai închid normal sau sunt chiar distruse, acestea nu se mai pot opune întoarcerii venoase. Astfel, sângele venos va circula în sens invers, în mod anormal, de sus în jos, curgerea purtând numele de reflux venos.

Cum se manifestă Boala Venoasă Cronică?

Funcţionarea anormală a valvelor venoase este cauza directă a apariţiei refluxului venos, care, în final, va favoriza apariţia venelor varicoase. Cu cât presiunea sângelui venos de la nivelul membrelor inefrioare creşte, cu atât venele devin mai dilatate şi mai afectate. Acestea se transformă în vene varioase, pe scurt varice, care asemeni edemului venos, acea uşoară senzaţie de umflare a gambelor, sunt primele manifestări ale Bolii Venoase Cronice.

Studiile recente au demonstrat că venele varicoase afectează între 35-50% dintre femei şi 10-35% dintre bărbaţi. Mai mult decât atât, riscul apariţiei varicelor creşte în cazul femeilor pe perioada sarcinii. Alţi factori precum obezitatea, istoricul familial, stilul de viaţă sedentar sau profesiile care presupun statul prelungit în picioare, joacă un rol extrem de important în apariţia varicelor şi a complicaţiilor acestora, de tipul afecţiuni ale pielii sau ulcerul de gamba.

„Boala Venoasă Cronica este o boală evolutivă, care progresează de la simptome precum durere la nivelul gambei, senzaţia de arsură sau de umflare şi furnicături, la stadii severe cum sunt edemul, tulburările trofice ale pielii de la nivelul picioarelor sau ulcerul venos de gamba. Prin urmare, o simplă vizită la medicul de familie vă poate ajuta să primiţi răspunsurile potrivite la toate întrebările referitoare la varice. În plus, medicul de familie sau medicul specialist sunt singurele persoane în măsură să pună un diagnostic corect de Boala Venoasă Cronică şi, totodată, să recomande tratamentul optim care trebuie urmat”, adăugă doamna Conferenţiar Daciana Branişteanu, medic specialist dermatolog.

Test rapid pentru Boala Venoasă Cronică

Iată şi o modalitate rapidă prin care puteţi să vă daţi seama dacă suferiţi de Boala Venoasă Cronică. Luaţi o foaie de hârtie şi notaţi cu 1 răspunsurile cu „da” şi cu 0 răspunsurile cu „nu”, la următoarele întrebări:

• Desfăşuraţi zilnic activităţi statice?
• Aveţi rude de gradul întâi (părinţi, fraţi, surori) cu varice?
• Aveţi o greutate peste limita normală?
• Aveţi vârsta peste 60 de ani?
• Aveţi un stil de viaţă sedentar (nu faceţi sport sau mişcare zilnic)?
• Pentru Doamne/Domnişoare – Folosiţi anticoncepţionale orale?
• Pentru Doamne/Domnişoare – Folosiţi încălţăminte cu tocuri înalte?
• Aveţi senzaţie de greutate la nivelul picioarelor?
• Aveţi o senzaţie frecvenţa de durere la nivelul picioarelor?
• Aveţi senzaţie de discomfort la nivelul picioarelor?
• Constataţi seara, când ajungeţi acasă, că aveţi picioarele umflate?
• Aveţi varice?
• Vedeţi pe picioare vene subţiri, sub formă de pânză de păianjen?
• Aveţi o culoare modificată a pielii de la nivelul picioarelor, neprovocate de lovituri?
• Aveţi ulcer de gamba?

Dacă aveţi mai mult de 3 puncte (3 răspunsuri cu “da”) în urma acestui test, mergeţi la medicul de familie sau medicul specialist pentru un diagnostic corect şi complet. Specialiştii pot diagnostica bolile venoase cronice prin examinarea persoanei şi intervievarea acesteia cu privire la simptomele de tulburare, urmând apoi să recomande tratamentul adecvat în funcţie de natura problemei şi stadiul de dezvoltare în care se afla.

Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la incidenta acestei afecţiuni şi a determina persoanele suferinde să ceară sfatul specialistului încă de la primele simptome ale bolii venoase, a luat naştere site-ul www.sanatatepascupas.ro, prima sursă de informare ştiinţifică pentru pacienţi, dedicată exclusiv acestei patologii. Pentru mai multe informaţii privind Boala Venoasă Cronică, accesaţi site-ul www.sanatatepascupas.ro sau pe Facebook la SanatatePascuPas.

 

Tags: , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.