Lasagna a la bolognese
Author: DeeA
Pentru lasagna propriu-zisă avem nevoie de 1 pachet foi de lasagna din grâu dur (de preferat fără indicaţia de prefierbere), Sos Ragu a la bolognese şi Sos Bechamel, 500 g parmezan sau caşcaval ras
Sos Ragu a la bolognese
Ingrediente: 500 g ciuperci, 300 g carne, 2 cepe mari, 5 căţei de usturoi, 1 linguriţă piper, sare, 4 linguri pastă de roşii, 2 linguri ulei, 100 ml vin, busuioc proaspăt sau uscat
Mod de preparare:
Ceapa tocată se căleşte în uleiul de măsline încins, apoi se adaugă usturoiul. Se pun ciupercile tocate şi se lasă 15 minute să se călească.
Se adaugă apoi carnea şi se lasă să scadă sosul format. Adăugăm vinul, pasta de tomate şi amestecăm bine. Se condimentează cu sare, busuioc şi piper negru. Se lasă să fiarbă 15-20 minute.
Sos Bechamel
Ingrediente: 6 linguri unt, 1 l lapte degresat, 6 linguri făină, sare, 0,25 g nucşoară dacă aveţi
Mod de preparare:
Se topeşte untul într-o tigaie, la foc mic. Se adaugă făina şi se amestecă 5 minute. Turnăm laptele câte puţin şi amestecăm tot timpul.
După ce compoziţia este omogenă, se fierbe 5 minute la foc mic. Condimentăm cu sare şi nucşoară, amestecăm bine şi stingem focul.
Lasagna se asamblează astfel:
Se tapetează o tavă dreptunghiulară cu hârtie de copt.
Pe fundul tăvii se toarnă 1 cm de sos Bechamel, peste el se aşază foi de lasagna care se ung cu sos Bechamel. Deasupra acestuia se pune un strat de sos Ragu, peste care se adaugă parmezan ras atât cât să-l acopere.
Se continuă în aceeaşi ordine: foi de lasagna, sos Bechamel, sos Ragu Bolognese, parmezan.
Ultimul strat de foi se unge cu sos Bechamel şi se pune parmezan deasupra.
Se lasă la cuptor până se rumeneşte şi se înmoaie foile de lasagna.
După ce scoateţi tava din cuptor, lăsaţi să se răcorească 15-20 de minute, înainte de servire.