Tratarea herpesului pe cale naturală
Herpesul este o afecţiune cutanată acută virală care apare sub forma unei erupţii cu vezicule transparente, grupate adeseori pe un fond roşu. Herpesul poate fi localizat în jurul gurii, a nasului sau în zona genitală. Termenul de “herpes” este cunoscut în popor, fiind atribuit mai ales leziunilor buzelor.
Este bine ca herpesul să fie tratat de la primele semne: mâncărime, usturime şi/sau durere.
Printre tratamentele naturiste se regăseşte alifia cu propolis, care se aplică pe herpes de 2-3 ori pe zi, consumarea zilnică a 2-3 cani cu infuzie de “trei fraţi pătaţi”, folosirea de comprese cu infuzie din frunze de fragi, tamponare cu suc de flori proaspete de gălbenele zdrobite sau cu tinctură de propolis, aplicarea de comprese cu suc proaspăt de portocale şi mere, aplicarea de alifie din gălbenele sau roiniţă.
Fitoterapia recomandă mai multe tipuri de tratament, prin folosirea brusturelui, a salviei, şovârvului şi coada calului.
Decoctul de brusture se prepară din 4 rădăcini mărunţite şi fierte în 300 ml de apă. Decoctul trebuie răcit şi aplicat în comprese pe zona afectată sau tamponări de câteva ori pe zi.
Se poate prepara un ceai din câte 100 g coada calului (plantă fără rădăcini), 100 g şovârv (plantă fără rădăcini), 100 g frunze de pir, 100 g frunze de salvie, 100 g fumăriţă (plantă fără rădăcini).
Se folosesc 5 linguri din amestecul vegetal bine pisat şi amestecat, se fierb 2 minute în 1.000 ml de apă. Ceaiul se lasă la infuzat 15 minute.
Se beau 4 căni de ceai pe zi, între mesele principale.