Fierul şi energia
Fierul, element mineral natural, preia o multitudine de funcţii vitale ale metabolismului. Fiind parte componentă a hemoglobinei, asigură 75% din transportul oxigenului din plămâni în sânge, fiind aprovizionate astfel toate organele, creierul şi muşchii.
De asemenea, fierul este parte componentă a multor enzime indispensabile organismului.
Femeile între 14 şi 50 de ani au o necesitate de fier cu 50% mai mare decât bărbaţii, cantitatea zilnică recomandată femeilor adulte fiind de 15 miligrame fier.
Lipsa fierului duce la anemie, manifestată prin oboseală continuă, dureri de cap persistente, palpitaţii dese, insomnii, crăparea colţurilor buzelor. Efecte negative există şi asupra sugarilor, copiilor, tinerilor şi tuturor femeilor în timpul menstruaţiei, în caz de sarcină sau în timpul alăptării.
Suspectaţi o lipsă de fier dacă obosiţi des, sunteţi tensionate şi fără poftă de viaţă, simţiţi furnicături sau senzaţii de amorţeală în mâini şi picioare, suferiţi de constipaţie deşi aveţi o alimentaţie bogată în fibre şi pectine sau aveţi tenul palid şi unghiile despicate.
Alimentele care conţin fier sunt făina de soia, seminţele de dovleac, ficat, susan, muguri, gălbenuş, scoicile, fulgii de ovăz, ciupercile, inima, pâinea neagră, nucile, fructele uscate, limba, păstăile şi muşchiul.