Cum se împarte şi ce se poate prepara din peşte

Dacă aveţi şalău sau cegă, câţiva păstrăvi, crap mai mic sau mai mare, ori peşti mai mici, puteţi împărţi carnea şi realiza diferite feluri de mâncare, după necesităţi şi meniul pe care dorim să-l pregătim.

De exemplu, dacă avem un crap de 1 kilogram sau peste, suficient pentru 4 porţii. Curăţăm peştele de solzi, îl eviscerăm şi spălăm. Punem peştele pe un fund de lemn, folosim un cuţit de bucătărie bine ascuţit sau unul special pentru peşte, dacă avem. Tăiem capul şi coada, astfel încât să aibă şi ceva carne. Restul de peşte se împarte în felii cam de două degete grosime. Dacă mai rămâne, putem folosi restul de carne, împreună cu coada şi capul (din care au fost îndepărtate urechile) pentru o ciorbă.

Dacă găsim icre facem o salată de icre sau le sărăm şi le punem la rece pentru 2-3 zile.

Crapul fiind destul de lat, putem tăia feliile pe lângă coloana vertebrală, caz în care se scot foarte uşor şi oasele. Se poate prepara prăjit, la cuptor, cu legume, sau plachie.

Când dorim să pregătim peştele întreg, îl putem umple şi coace în cuptor sau se fierbe şi se serveşte ca rasol, cu maioneză sau diverse sosuri speciale pentru peşte.

Şi şalăul mai mare de 1 kg se poate prepara rasol, servit cald, cu sos de unt. Dacă reuşim să obţinem fileuri, este extrem de gustos pane. Capul şi oasele se pot folosi pentru pregătirea sosului care va fi servit cu peştele prăjit.

Şalăul este recomandat în diete, fiind un peşte slab, cu o carne albă. Se va prepara fiert, cu lămăie şi puţin ulei de măsline.

Ştiuca intră şi ea în categoria peştilor cu carne slabă, extrem de indicat persoanelor care ţin regim. Se prepară rasol, deci se poate folosi întreagă.

Dacă dorim să facem o plachie de ştiucă, atunci tăiem peştele în două, pe şira spinării, şi apoi fiecare jumătate de peşte în porţii potrivite. De asemenea, putem pregăti ştiucă umplută.

Morunul şi nisetrul se pregătesc la grătar, folosind mijlocul peştelui, de unde se scot mai bine fileurile. Dacă bucăţile de carne sunt prea mari, se împart în două. Părţile de la cap, şi oasele sunt bune pentru ciorbă.

După cum se ştie, carnea de peşte este bogată în substanţe nutritive, dar nu face parte şi din categoria alimentelor săţioasae. De aceea, dacă alegem să realizăm un meniu care cuprinde peşte, acesta trebuie completat cu un fel de mâncare mai substanţială.

 

Tags: , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.