Îngrijirea naturală a părului
Există multe reţete naturiste extrem de benefice pentru părul nostru. Dacă produsele cosmetice n-au dat rezultate, ne putem concentra asupra soluţiilor naturale când avem probleme de cădere a părului, păr uscat şi aspru, eczeme, lipsa strălucirii etc.
Contra căderii părului putem folosi o loţiune din 50 g muşeţel uscat, 300 ml apă, 250 ml alcool, 215 ml glicerină, 35 ml apă de colonie. Muşeţelul se lasă la macerat în amestecul de apă şi alcool pentru 8 zile. Se stoarce, se filtrează şi se adaugă apoi glicerina şi apa de colonie. Loţiunea este recomandată în special pentru părul blond.
O altă soluţie împotriva căderii părului se poate face din 100 g de frunze şi seminţe proaspete de nemţoaică (călţunaşi), 100 g frunze proaspete de urzici, 100 g merişor turcesc. Toate acestea se pun la macerat pentru 15 zile în alcool de 5 grade, după care se strecoară. Cu lichidul obţinut se masează rădăcina părului.
Tot împotriva căderii părului putem folosi un decoct din 15 g orz şi 300 ml apă, peste care se toarnă 500 ml vin alb şi 200 ml rom.
Pentru îngrijirea părului uscat şi aspru se face o soluţie din 5 g cimbrişor, 5 g rozmarin şi 5 grame muşcată care se pun la macerat în 100 ml alcool. În soluţia obţinută se încorporează ulei de măsline.
Un spray pentru păr uscat se poate face din 1 portocală şi 2 ceşti cu apă. Se taie portocala într-un castron, ca să nu se piardă sucul. Se pune portocala tăiată în apă şi se pune la fiert într-un vas cu capac. Amestecul se fierbe până când scade la jumătate, apoi se strecoară prin tifon într-o sticlă curată, cu pulverizator. Se obţine circa 1 ceaşcă şi jumătate de lichid. Îl puteţi folosi oricând din moment ce nu conţine alcool sau substanţe chimice.
Pentru eczeme este bine să folosim un amestec format din 50 g frunze de gălbenele, 150 g tulpină de gălbenele, 150 ml alcool de 90 de grade şi 5 g amoniac. Lăsăm la macerat 2 zile, apoi amestecăm cu 1 litru de untdelemn fiert şi 10 g ceară de albire. Se ţine în baie de apă, apoi se strecoară caldă. Eczemele se tamponează cu decoct de gălbenele apoi se ung cu soluţia preparată.
Spălarea cu şampon, mai ales când facem băi zilnice, folosirea foehnului, vântul, soarele, praful şi poluarea duc la pierderea strălucirii părului. Putem recurge la împachetări cu ulei pentru redarea strălucirii. Extrem de benefic este uleiul de măsline care se poate aplica pe păr pentru o noapte întreagă, spălând părul abia dimineaţă, sau se poate face o împachetare cu câteva ore înainte de spălare.
Pentru o strălucire deosebită clătiţi părul foarte bine de şampon şi/sau balsam, şi faceţi ultima clătire cu apă rece, dacă puteţi.