Spaghete integrale cu sos picant de ciuperci
Ingrediente: 1/2 pachet spaghete integrale, 8 căței de usturoi, 2 buchete mari de ciuperci Pleurotus, 100 g șuncă de Praga, 100 g cașcaval, 2 linguri ulei de masline, 4 linguri bulion, 1/2 pahar vin alb, rozmarin pisat, oregano, sare, piper, 2 ardei iuti uscați
Mod de preparare:
Usturoiul se curăță și se zdrobește cu aparatul de pisat. Ciupercile se spală și se taie bucăți potrivite. Șunca de Praga se taie cubulețe, ardeii iuti se toacă mărunt, iar cașcavalul se rade pe răzătoarea mare.
Punem pe foc o tigaie încăpătoare, în care turnăm cele 2 linguri de ulei de măsline, împreună cu usturoiul pisat și ciupercile tocate, peste care turnăm vinul (adaugăm vinul imediat pentru că nu trebuie să se prăjească în ulei). După ce s-au înnăbușit (10-15 minute), adăugăm ardeii iuți tocați, șunca de Praga, rozmarin și oregano după gust. Lăsăm să fiarbă împreună 10 minute, la foc mic, după care adăugăm cele 4 linguri de bulion dizolvate în apă, cât pentru obținerea unui sos consistent. Potrivim gustul cu sare și piper și lăsăm la foc mic încă 10 minute.
Între timp, într-o oală se pune apă la fiert cu puțină sare și câteva picături de ulei. Când clocotește se adaugă spaghetele integrale (eu am avur nr. 5), care se fierb după instrucțiunile de pe cutie (8-9 minute), amestecând din când în când. Se scurg și se acoperă cu un capac, ca să nu se răcească.
Se servesc împreună cu sosul picant și cașcaval ras pe deasupra.